Nea Radio

Kjemper for å redde omsorgstilbudet til døende:

Malvik kommune samler troppene

Tragisk: SVs Rakel Skårslette Trondal og ordfører Trond Hoseth (AP), bekrefter at det jobbes hardt politisk for å forsøke å redde tilbudet til døende pasienter ved Lukas Hospice i Malvik. Foto: Anne Gundersen

Det er tverrpolitisk enighet om at omsorgstilbudet til døende pasienter ved Lukas Hospice må reddes.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Gleden var stor da prosjektet Lukas Hospice ved Betania Malvik fikk beskjed om at tilbudet skulle realiseres. 30 millioner i året skulle øremerkes over statsbudsjettet i fem år og ikke bare skulle stiftelsen yte omsorg for mennesker i siste fase av livet, men også utvikle kompetanse på feltet, inkludert hvordan man skal ivareta mennesker som jobber med palliativ behandling.

Men Adam var ikke lenge i paradis og i juli kom beskjeden; en tredjedel av midlene er fjernet over natta, noe som gjør det umulig å fortsette driften.

– Dette er dypt tragisk og komplett uforståelig, sier ordfører i Malvik, Trond Hoseth.

Selv om tilbudet er regionalt, er både innbyggere og politikere i Malvik dypt berørt av det som har skjedd.

Ikke bare er døende pasienter sendt hjem eller på sykehjem, men over 20 håndplukkede ansatte er permiterte, i første omgang til over jul.

– En samlet helse- og omsorgskomite på Stortinget var enige om at dette er et viktig og nødvendig tilbud og at dette skulle være et pilotprosjekt med en varighet på fem år. Nå er det fjernet med et pennestrøk. Om man ikke klarer å stå for noe med så bred enighet i ryggen, så er det noe som er alvorlig galt.

Jobber på spreng

Leder i Malvik SV, Rakel Skårslette Trondal, er like opprørt.

– Det er forferdelig. Tankene går både til pasientene og de pårørende, så vel som de ansatte.

Skårslette Trondal sier at de folkevalgte i Malvik gjør det de kan for å forsøke å skaffe midler til videre drift av det - i trøndersk sammenheng - unike omsorgstilbudet.

– Vi jobber hardt for å få dette til. Blant annet ved å kontakte og involvere våre respektive partiers representanter på Stortinget. Det er ingen som ikke er sjokkerte over dette.

Har håp

– Det finnes omsorg for døende pasienter i kommunene, sier Hoseth.

– Men det er en helt annen type omsorg som ikke er tuftet på den kompetansen de har bygget opp på Betania. Når disse ansatte er permitterte og risikerer å miste jobben, en jobb de har valgt fordi det er dette de ønsker å jobbe med, er det ikke sikkert de tør å satse på dette feltet i framtiden. Da er denne kompetansen, muligens tapt i Trøndersk sammenheng.

Rakel Skårslette Trondal har likevel håp.

– Vi gir ikke opp Lukas Hospice. Dette er noe vi skal slåss for så lenge det overhode er håp. Vi har ikke råd til å miste dette omsorgstilbudet.

Hør intervjuet med Rakel Skårslette Trondal (SV) og Trond Hoseth (AP) i avspilleren under:

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...