Nea Radio

Nypremiere: Arnulf Haga har hatt et fast grep om regien av nye Carl Halck. Stykket er nå mer preget av teater enn før og tittelrollen - og også sidehistoriene - har fått flere fasetter. Resultatet er magisk. Foto: Anne Gundersen

Magisk og dypere Halck

Under Arnulf Hagas kyndige grep, fremstår musikkspillet Carl Halck nå som mer helstøpt enn noen gang.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 15.08.2018 kl 10:24

Det er fremdeles kveldssol over vakre Karlslyst Gård i Hommelvik når publikum finner sine plasser og stykket, som baserer seg på virkelige hendelser på gården, går i gang. Det hele åpner med en fest der 1800-tallets overklasses eksesser er i fullt skue. Etter som solen gradvis går ned, senkes også mørket over gården og ikke minst over tittelrollen, godseier Carl Halck. Det hele ender i Halcks episke fall hvor han detrones av kongen og mister gård og grunn. Arnulf Haga er ny regissør av året og grepene han har tatt for å gjøre rollene mangefasetterte og tablåene tydeligere, er åpenbare. Resultatet er fra første stund magisk.

Eksess: 1800-tallets overklasses overdrivelser blir glitrende beskrevet fra første stund. Foto: Anne Gundersen

Distanse

Det var en sliten Torstein Fosmo, som sammen med samboer Mildred Marita Ramberg Røthe og resten av besetningen, kunne trekke ett lettelsens sukk etter premieren mandag. Fosmo skrev stykket, sammen med Magnus Teigseth Morken og Rakel Sivertsen da han var bare 20 år gammel. For første gang innehar han også tittelrollen.

– Vi har jobbet veldig hardt og nå er vi aller mest bare slitne, sier han.

– Vi er utrolig takknemlige for at Arnulf sa ja til dette og at han nå har videreforedlet det vi har skapt, sier Fosmo som spiller tittelrollen.

– Men jeg tror nok ikke det har sunket helt inn enda og at vi trenger litt mer distanse for å ta innover oss forandringene som har blitt gjort. Som teatermann har han et helt annet blikk enn oss. Jeg vil nesten si at han har jobbet mer som en filmregissør enn noe annet. Det har vært en flott opplevelse å jobbe med Arnulf Haga.

Humor: Historien om Carl Halck er tragisk, men det skortet ikke på "comic relief" under forestillingen i går kveld. Her ved Torstein Fosmos Halck, sammen med brennevinslanger Christian Raben spilt av Sverre Vikhammermo. Foto: Anne Gundersen

Comic relief

Som i en hver tragedie med respekt for seg selv, får publikum også i Carl Halck muligheten til å trekke pusten. En rekke komiske karakterer dukker opp, for eksempel Christian Raben, dansk brennevinslanger til godseieren og hans gjester. Sverre Vikhammermo, som forøvrig ofte gjør seg gjeldende på de skrå bredder i Malvik, vekker latterbrøl hos publikum med sitt haltende dansk, sitt lystige vesen og sin sjanglende fysikk. Rent bortsett fra at Carl Halck selv har fått flere dimensjoner, er det kanskje nettopp gjennom utviklingen av de mindre karakterene vi ser at en virkelig teatermann har svingt tryllestaven.

Uten empati: Barna har viktig symbolkraft i historien om Carl Halck. Her dør Karen (Ylva Kristin Teigseth-Grødal), mens mor Hansine Moan (Aina Kristiansen) sørger og gårdsgutten Rasmus Roten (Pål Andre Weisethaune) kommer støttende til. Foto: Anne Gundersen

Bak teksten

Selv sier Haga at han først og fremst har lett bak teksten for å finne kjernen til Carl Halck og samfunnet han levde i.

– I dag skjønner vi ikke helt at dette var et samfunn uten empati. Det nyttet ikke å syntes synd på seg selv. Men ofte når vi spiller disse rollene i dag, så går vi på scenen og lider på en måte som ville ha vært helt urealistisk den gangen.

– For å vise dette, er noe av nøkkelen at barna i stykket kommer til sin rett. Det skalper noen buer som viser det lille mennesket i forhold til maktpersonen og det tror jeg vi har klart å vise her. Han legger til at han ser stykket i et globalt perspektiv.

– Det handler om mennesker som rives i alle retninger og det handler om klasseskiller. Det at vi i dag lever i et samfunn der klasseskillene igjen blir større, viser at denne tematikken stadig er aktuell. Haga sier videre at et av målene har vært å vise at Carl Halck var et menneske. – Han var ikke bare en vulgær drittsekk. Ingen er det. Det tror jeg vi har klart å få frem.

Drømmescener: Andre akt preges av flere nærmest surrealistiske drømmescener som gjenspeiler Carl Halcks indre opplevelse av at livet hans faller i grus for egen hånd. Den her forføreriske stedatteren Karoline (Mildred Marita Ramberg Røthe) forvandles raskt til en dødning. Foto: Anne Gundersen

Hypnotisk

Arnulf Haga har konsentrert historien i den forstand sceniske grep og kulisser blir brukt til å skape til tider hypnotiske effekter. Et eksempel er da fattigjenta Karen, spilt av Ylva Kristin Teigseth-Grødal, dør. Et vesen, drapert i svart, representerer døden ved å nærmest flyte langs bakken gjennom scenen. I en annen scene illustreres det som kan ses som Halcks desperasjon, eller kanskje til og med alkoholiserte delirium, ved en glidende ekteseng hvor aktørene forvandles til uhyggelige bærere av venetianske dødsmasker. Musikken er også bearbeidet og fremstår nå som limet, det som komplementerer og avrunder stykkets egentlige essens. Det hele er mindre oppstykket og fremstår nå som tight og tematisk.

Slagen mann: Stykket slutter ved at en slagen Carl Halck ser sine siste eiendeler bli solgt på auksjon og at han sitter igjen alene. Foto: Anne Gundersen

Tapte alt

Stykket ender slik det gjorde da de virkelige hendelsene fant sted på Karlslyst; Halck blir arrestert, alle hans eiendeler blir solgt på auksjon og det er klart at godseieren, som et resultat av stormannsgalskap, falt for egen hånd. Skal man konkludere, må det bli at det eneste å sette fingeren på er antall seter tilgjengelige for publikum. Aktørenes prestasjoner er, etter Nea Radios mening, helt på høyden med alt annet du kan se i Trøndelag hva gjelder spel. Og vel så det. Det er bare fjerde gangen stykket settes opp, så strengt tatt har Karlslyst Musikkteater bare nettopp begynt. Carl Halck er et eksempel på hvordan ildsjeler som dagens eiere av Karlslyst, Kari Saxevik og Tore Hammer, sammen med lokale supertalenter som Torstein Fosmo, Magnus Teigseth Morken og Rakel Sivertsen og, ikke minst, en urokkelig dugnadsånd, kan skape virkelig magi.

Foto: Anne Gundersen

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...