Nea Radio

Trøndelag Høyres uttalelse om Nord Universitet

– Må være tett på samfunns- og arbeidsliv

Nord universitets hovedbygg. Foto: SIGURD STEINUM / NRK

Rektor ved Nord universitet har for styret lagt fram innstilling til ny studiestruktur for universitetet. Styret behandlet saken 30. april 2019 og har sendt innstillingen ut på høring.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Ved opprettelsen av Nord universitet står det som grunnlag for vedtaket i den kongelige resolusjonen av 9. oktober 2015 at ”… sammenslåingen skal gi et nytt universitet, som skal bidra til å fremme et bærekraftig og verdiskapende samfunns- og arbeidsliv, styrke den nasjonale kunnskapsallmenningen og bidra til en bedre regional fordeling av kompetanse og kunnskapsutvikling for fremtiden. Forskning og utdanning ved universitetet skal kjennetegnes av nærhet mellom universitetet, samfunn, offentlig sektor, næringsliv og studenter.”

Trøndelag Høyre legger derfor til grunn at nærheten til arbeidslivet er en del av universitetets samfunnsoppdrag. At universitetet må være til stede i de samfunnene som studenter og forskere skal ha kontakt med, forstår vi som innlysende. Det gir også et større rekrutteringsgrunnlag.

Nord universitet har tre satsingsområder: Blå og grønn vekst, Innovasjon og entreprenørskap, Helse, velferd og oppvekst. Profilområdene bekrefter universitetets rolle som en betydelig leverandør av forskning, profesjonsutdanning og etter- og videreutdanning, hvor nettopp en desentralisert studiestruktur er av særskilt betydning for kommuner i regionene for å løse stadig økende kompetanse- og rekrutteringsutfordringer.

Trøndelag Høyre mener det er Nord universitets styrke å drive utdanning og forskning i tett kontakt med regionalt arbeids- og samfunnsliv. Selv om Nord universitet er ungt som én organisasjon, så bygger det på lange skoletradisjoner nordenfjells med vekt på praksisnære profesjonsutdanninger. Tett kontakt mellom høyere utdanningsinstitusjoner, kommuner, sykehus, skoler og næringsliv har vært, og vil være, en forutsetning for å frembringe gode kandidater til arbeidslivet og relevante forskningsprosjekter.

Trøndelag Høyre er bekymret for hvilke konsekvenser det forslaget som er sendt på høring, vil få for FoU-arbeidet i det lokale næringslivet. Mange av studietilbudene og forskningsaktivitene har direkte innvirkning på næringsaktivitet, og muligheten som bedriftene har til å rekruttere riktig kompetanse. Det er viktig at Nord universitet sees i sammenheng med viktige næringsklynger i landsdelen.

Trøndelag Høyre ser at det kan være nødvendig med tilpasninger i universitetets organisasjon for å oppfylle de betingelsene som stilles av NOKUT (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen) for å oppnå en tilfredsstillende utdanningskvalitet og beholde akkrediteringen som universitet. Vi vil imidlertid mane til stor forsiktighet og respekt for den kunnskapen og erfaringen som er ervervet i de ulike institusjonene som nå utgjør Nord universitet.

Trøndelag Høyre forventer at Nord universitet på tydelig og forutsigbart vis driver undervisning og forskningsarbeid som er attraktive for studenter og ansatte å søke seg til, også på steder som ikke nødvendigvis regnes som universitetscampus. Vi understreker at Nord universitet må opptre åpent og forutsigbart overfor vertskommuner som investerer og tilrettelegger for universitetets aktivitet.

Trøndelag Høyre foreslår at Trøndelag fylke går i dialog med Nord Universitet for å utvikle en samarbeidsmodell mellom fylke og universitet som kan styrke den desentraliserte utdanningen. Universitetskommunesamarbeidet mellom NTNU og Trondheim kommune og universitetsskolesamarbeidet mellom NTNU og Trøndelag fylke kan være en god inspirasjon for utviklingen av en slik modell.

Trøndelag Høyre vil be regjeringen gjennomgå finansieringsmodell og rammeverk for universiteter og høyere utdanningsinstitusjoner med sikte på å avklare om dette er tilpasset behovet for desentralisert høyere profesjonsutdanning.

Uttalelsen er utarbeidet iht. vedtak i Trøndelag fylkesstyre 2. mai 2019.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...