Nea Radio

Fra Finland tilbake til Trøndelag

M/F Holger Stjern kjæm hjæm!

Foto: Schrøder, Per K. Rognes´ samling

Båtglade entusiaster har mobilisert, og henter nå tilbake en gammel kjenning. Fra finsk ferskvann til trøndersk saltsjø: Ferja M/F Holger Stjern hentes hjem.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 17.09.2020 kl 14:23

I 1955 ble ferjesambandet Skansen - Vanvikan åpnet.

Og i 1958 ble M/F Holger Stjern satt inn i trafikk.

Fosen Trafikklag A/S fikk da levert ferja fra Ørens mekaniske verksted.

Prisen var den gang da litt over 2 millioner kroner. M/F Holger Stjern gikk da i sin faste rute helt frem til 1980.

Da ble Skansen - Vanvikan-sambandet lagt ned. Eller rettere sagt; overfarten ble flyttet til Flakk - Rørvik.

Og da ble dessverre ikke den gamle ærverdige ferja med. I 1982 ble den solgt til Finland, hvor den gikk i trafikk på innsjøen Pielinen i Finland.

Og der har den fraktet passasjerer helt frem til i år.

Hør intervju med Per Anders Brattgjerd til høyre i saken.

For en drøy måned siden kom det et tips om at M/F Holger Stjern hadde blitt permittert fra sin tjeneste i Finland. Og da kom entusiastene på banen.

Vi MÅ FÅ ferja hjem!

Aksjeselskapet A/S Fosenferja ble rimelig kjapt stiftet for å eie og drifte den gamle bilferja.

I Styret finner vi styreleder Torstein Holm, Per Kristian Rognes, Stein Arne Sæther, Sten Cato Nordsæther og Per Anders Brattgjerd. Det er åpnet opp for flere aksjonærer og interessen for dette flytende kulturminnet har vært stor. Og ganske snart skal ferga ta den lange veien fra Finland til Trøndelag.

Enn så lenge ligger den på et verksted i Savonlinna hvor den får nødvendig vedlikehold og godkjenning. Et team med kompetente entusiaster fra Trøndelag er på plass, og ser frem til at turen hjem kan starte. De regner med å få ferga til Trondheim i løpet av høsten.

Da vil den få kaiplass i kanalen ved Kystlagets lokaler, og vil bli et skikkelig blikkfang for folk som er i området, forteller Per Anders Brattgjerd.

Dette er jo et "flytende museum", men vil det bli et "bruksmuseum"? Vil folk flest få muligheten til å komme ombord? Jada, sier Brattgjerd, som kan fortelle at det snakkes om fjordcruise, konserter, restaurantdrift, og andre arrangementer.

Vi du vite mer om ferga, kan du besøke Facebooksiden M/F Holger Stjern.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...