Nea Radio

Verdensarven 40 år:

Lukket markering

Feirer verdensarven: Verdensarvkoordinator Torfinn Rohde. Foto: Per Magne Moan

Det blir ingen storslått folkefest når 40-årsjubileet for Røros bergstad som verdensarvsted markeres torsdag. Korona er selvfølgelig årsaken. Verdensarvkoordinator Torfinn Rohde er likevel glad for at begivenheten i det hele tatt kan markeres.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

– Den markeringa som er på Røros – på Malmplassen og på Hyttstuggu – er avdukinga av en plakett som UNESCO står bak, innleder Rohde til Nea Radio.

Plaketten vil være side om side med den opprinnelige plaketten fra nomineringen i 1980. Rohde forteller at dette er én i en rekke av arrangementer, både for å markere 40-årsjubileet for bergstaden som verdensarvsted, men også for 10-årsjubileet for inkluderingen av circumferensen i verdensarven.

– Det begynte utpå Tufsingdalen med lasskjørerne, der det ble avduket plakett og holdt ei stor markering på mandagen før Martna'n. Og så var det på Femundshytta på lørdagen for tre uker siden. Femundshytta er jo den smeltehytta som er valgt ut som et eksempel på smeltehytter som lå utenfor den store smeltehytta på Røros, forteller han.

Arrangementet på Malmplassen og Hyttstuggu vil være lukket pga. smittevernhensyn.

Hadde større planer

Rohde forteller at de opprinnelige planene var av vesentlig større format.

– Det skulle for eksempel være et stort nordisk riksantikvarmøte på Røros – riksantikvarene har jo ei slik samling hvert år – som skulle gå over flere dager. Og da skulle dette her være en del av den samlinga, og at man også skulle ha et større underholdningsspplegg. Et fagseminar var også planlagt.

Slik blir det dessverre ikke. Men det kommer et nytt jubileum om 10 år...

Hør utvidet intervju med Torfinn Rohde her:

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...