ANNONSE
Annonse
Nea Radio

Verdensarven 40 år:

Lukket markering

Feirer verdensarven: Verdensarvkoordinator Torfinn Rohde. Foto: Per Magne Moan

Det blir ingen storslått folkefest når 40-årsjubileet for Røros bergstad som verdensarvsted markeres torsdag. Korona er selvfølgelig årsaken. Verdensarvkoordinator Torfinn Rohde er likevel glad for at begivenheten i det hele tatt kan markeres.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

ANNONSE
Annonse

– Den markeringa som er på Røros – på Malmplassen og på Hyttstuggu – er avdukinga av en plakett som UNESCO står bak, innleder Rohde til Nea Radio.

Plaketten vil være side om side med den opprinnelige plaketten fra nomineringen i 1980. Rohde forteller at dette er én i en rekke av arrangementer, både for å markere 40-årsjubileet for bergstaden som verdensarvsted, men også for 10-årsjubileet for inkluderingen av circumferensen i verdensarven.

– Det begynte utpå Tufsingdalen med lasskjørerne, der det ble avduket plakett og holdt ei stor markering på mandagen før Martna'n. Og så var det på Femundshytta på lørdagen for tre uker siden. Femundshytta er jo den smeltehytta som er valgt ut som et eksempel på smeltehytter som lå utenfor den store smeltehytta på Røros, forteller han.

Arrangementet på Malmplassen og Hyttstuggu vil være lukket pga. smittevernhensyn.

Hadde større planer

Rohde forteller at de opprinnelige planene var av vesentlig større format.

– Det skulle for eksempel være et stort nordisk riksantikvarmøte på Røros – riksantikvarene har jo ei slik samling hvert år – som skulle gå over flere dager. Og da skulle dette her være en del av den samlinga, og at man også skulle ha et større underholdningsspplegg. Et fagseminar var også planlagt.

Slik blir det dessverre ikke. Men det kommer et nytt jubileum om 10 år...

Hør utvidet intervju med Torfinn Rohde her:

Nøkkelord

ANNONSE