ANNONSE
Annonse
Nea Radio

Får øremerkede midler over statsbudsjettet:

Lukas Hospice kan fortsette

Åpner igjen: Foreløpig er dørene stengte ved Lukas Hospice, men i går ble det bekreftet at stiftelsen får øremerkede midler over statsbudsjettet. Gruppeleder i Trøndelag FrP, Lill Harriet Sandaune, sier at tilbakemeldingene ikke har latt vente på seg, etter at det ble kjent at fortsatt drift er sikret. Foto: Runar Kjøsen

I går kom nyheten om at FrP har forhandlet fram trygghet for palliativ behandling ved Betania Malvik.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

ANNONSE
Annonse

– Endelig har vi fått landet statsbudsjettet, og i det budsjettet har vi funnet midler til å fortsette driften av Lukas Hospice, sier gruppeleder i Trøndelag FrP, Lill Harriet Sandaune.

I høst kom sjokkmeldingen om at det palliative tilbudet ved Betania Malvik måtte permittere alle ansatte på grunn av manglende finansiering. Pasientene ble sendt hjem og reaksjonene var sterke på det som skjedde. Prosjektet hadde fått godkjenning for en tidsramme på fem år. Nå så det ut som om alt måtte avvikles etter bare et års drift.

– Det som skjedde var at midlene som ble gitt for å utvikle Lukas Hospice ikke var øremerkede. Det var midler som måtte søkes på for hvert år, forklarer Sandaune.

Da Lukasstiftelsen søkte, fikk de bare innvilget to tredjedeler av det som trengtes for å opprettholde tilbudet.

– Nå er dette endret og midlene er øremerkede. Dermed kan driften av Lukas Hospice fortsette.

Saken fortsetter under bildet:

Lettet: Gruppeleder i Trøndelag FrP, Lill Harriet Sandaune er lettet og glad for at midlene for å drifte Lukas Hospice nå er øremerket over statsbudsjettet. Foto: Anne Gundersen

Sterkt engasjement

Det vekket store reaksjoner da det ble kjent at tilbudet om palliativ behandling ved Betania Malvik så ut for å måtte avvikles, ikke bare fra berørte, men også fra politisk hold. En samlet helse- og omsorgskomite på stortinget stilte seg bak, og FrP fikk omsider forhandlet fram resultatet.

– Jeg har blant annet vært i møte med dem sammen med Sylvi Listhaug, der vi fikk inngående kjennskap til det viktige arbeidet som gjøres ved stiftelsen, sier Sandaune, som understreker at det er nybrottsarbeid som foregår ved Lukas Hospice.

– Det viktigste er selvsagt å gi døende mennesker en verdig avslutting av livet. Men i tillegg foregår det banebrytende forskning på hvordan dette arbeidet skal gjøres og også på hvordan man best kan tilrettelegge for ansatte som står i disse stillingene.

Tilbakemeldinger

Responsen har ikke latt vente på seg, etter at det ble kjent i går, tirsdag, at driften ved Lukas Hospice er sikret.

– Vi mottar en flom av glade og lettede meldinger fra mennesker som er direkte berørt av dette. Og strengt tatt berører det oss alle. Vi skal alle dø en gang, sier Lill Harriet Sandaune.

Hør intervjuet med Lill Harriet Sandaune i avspilleren under:

Nøkkelord

ANNONSE