Nea Radio

Lovende utsikter for ungdom som vil jobbe

NAV Foto: -

Høy ungdomsledighet og stor etterspørsel etter arbeidskraft gir gode jobbmuligheter for ungdom i Trøndelag.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Høy ungdomsledighet og stor etterspørsel etter arbeidskraft gir gode jobbmuligheter for ungdom i Trøndelag.

Arbeidsledigheten er fortsatt historisk lav i Trøndelag, slik den har vært gjennom hele 2018. Ferske tall for november viser følgende:

1,8 prosent av arbeidsstyrken er helt ledig

Det tilsvarer 4.471 personer

2.416 personer delvis ledige

1.423 er arbeidssøkere på tiltak

Trøndelag med tredje laveste ledighet i landet

På landsbasis er arbeidsledigheten 2,3 prosent av arbeidsstyrken. Det tilsvarer 62.434 personer: 27.171 kvinner og 35.263 menn. Ledigheten er aller høyest i Østfold og Vestfold hvor andelen helt ledig er 2,8 prosent. Sogn og fjordane har den laveste ledigheten på 1,4 prosent, etterfulgt av Oppland med 1,7 prosent og Trøndelag med 1,8 prosent.

Høy andel unge ledige

820 av de som går helt ledig i Trøndelag er under 25 år og andelen er stigende. Samtidig øker etterspørsel etter arbeidskraft. I november var det 379 registrerte ledige stillinger innen bygg- og anlegg i Trøndelag. Det gir en unik mulighet for å få flere ut i arbeid, mener regiondirektør i NAV Trøndelag, Bente Wold Wigum.

- Vi vet at behovet for arbeidskraft innen bygg- og anlegg vil være stor i årene som kommer. Stor byggeaktivitet og en storstilt veiutbygging i regionen vil generere mange nye arbeidsplasser. Dette er like mye en mulighet som en utfordring når vi ser at en så stor andel trøndersk ungdom går helt arbeidsledig, sier Wigum.

Nye veier gir jobbmuligheter

Det er mange prosjekt innen bygg og anlegg i Trøndelag, blant annet Nye veier som vil ha en storstilt utbygging av nye E6. I perioden 2019-2027 vil Nye veier ha prosjekter fra Berkåk/Ulsberg i sør til Åsen i nord.

- Vi er nå i dialog med selskapet Nye veier om å bistå med rekruttering. Vi ser også på muligheten til å kvalifisere arbeidssøkere nettopp mot de kommende veiprosjektene i fylket, sier Wigum.

Nye veier har strenge krav til HMS og samfunnsansvar og stiller krav om 50 prosent faglært arbeidskraft (fagbrev eller tilsvarende) og 7 prosent lærlinger.

Behov for 100 nye lærlinger

- Vi skal nå jobbe med å kartlegge prosjektenes behov for arbeidskraft. På toppen av byggeaktiviteten vil det være opp mot 1.000 ansatte i jobb i prosjekt under Nye veier. Her vil det være behov for rekruttering innen bygg, anlegg og servicetjenester, sier Wigum.

- Selskapene som bygger i Trøndelag trenger mye faglært arbeidskraft, men også mange lærlinger. Så mange som 100 lærlinger allerede fra 2020 og det vil være problematisk å få tak i nok folk. Så her må utdanningssektoren også utdanne flere i tillegg til at NAV får flere ledige ut i arbeid, sier NAV-direktøren.

1.118 nye snekkerjobber

Statistikk fra NAV viser at det hittil i år er lyst ut over 1.100 nye stillinger som tømrer og snekker i Trøndelag. Bare i november var det 91 nye stillinger. I tillegg har det i løpet av 2018 vært lyst ut over tusen nye stillinger som betongarbeider og 850 stillinger som elektriker. Dette forteller noe om behovet for arbeidskraft innen bygg og anlegg det siste året.

- Skal vi få dekket behovet, må vi i NAV tenke nytt og samarbeide med Fylkeskommunen om utdanning. Det er blant annet snakk om mye tunnelbygging og arbeid med store, avanserte maskiner, og det er utrolig attraktive jobber. NAV har apparat med 40 markedsrådgivere som kan bistå for å dekke dette behovet. Vi rigger oss for å møte forventingene, sier Wigum.

Kommuneoversikt, helt ledige i nov. 18.

Kommune Andel helt ledig Antall

Trondheim 2,0 2076

Steinkjer 2,1 224

Stjørdal 1,8 223

Levanger 2,1 218

Verdal 2,2 163

Malvik 2,1 157

Melhus 1,8 151

Namsos 1,6 107

Indre Fosen 1,9 95

Orkdal 1,9 114

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...