Nea Radio

Nea Radio

Leserbrev

Lokalt sjølstyre

Tor Øystein Mebust, Selbu Senterparti Foto: Privat

- Valgdagen nærmer seg, og folk skal velge hvilket parti de skal stemme på. Denne valgkampen har vært spesiell, den har skapt mye engasjement mellom by og distrikt. Det er gledelig at distriktspolitikken har stått høyt på den politiske agendaen, skriver Tor Øystein Mebust (Sp) i dette leserbrevet.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Det er «in» å sentralisere, det er «in» å bli større, men jeg mener alt ikke nødvendigvis blir bedre av å bli sentralisert og bli større. Desto mere vi sentraliserer, desto mere byråkrati og mindre lokalt sjølstyre får vi. Senterpartiet ønsker å ta hele landet i bruk og ha tjenester nært folket der de bor. Derfor ønsker vi å motarbeide en politikk som fører til sentralisering.

Jeg mener det er å gå baklengs inn i framtida å sentralisere viktige sektorer, tjenester, penger og makt hvis man skal ha levedyktige lokalsamfunn i hele landet. Vi trenger en regjering som legger opp til et rettferdig inntektssystem i alle landets kommuner, og ikke straffer kommuner som ikke ønsker å slå seg sammen. Kommunene trenger et rettferdig inntektssystem for å kunne skape gode tjenester og vekst i bosetting og næringsliv i hele landet.

Stortingsflertallets vedtak om tvangssammenslåing av mange kommuner, for øvrig et vedtak gjort med et knappest mulig flertall, viser at sentrale myndigheter er villig til å overkjøre de lokale myndigheters vedtak. Senterpartiet har hele tida hevdet, at skal kommuner slå seg sammen, skal det være et ønske lokalt. Skulle regjeringen få fornyet tillit må vi forvente at det blir en kommunereform 2.0, der målet er å redusere antall kommuner ytterligere.

Mener en alvor med lokalt sjølstyre, må fylkesmannens rolle endres. Vedtak som krever bruk av politisk skjønn bør ikke kunne overprøves av embetsverket hos fylkesmannen.

Motorferdselloven ble endret slik at de kommunene som ønsker å tillate kjøring i godkjente traseer skal kunne tillate det. Men her ser vi også at fylkesmannen, sammen med andre interesser, har myndighet til å fremme innsigelse og vanskeliggjøre kommunestyrets vedtak. Dette gjelder også arealforvaltning, kommuneplanlegging, rovdyrforvaltning, vindkraft, grunneierrettigheter etc. Med andre ord; fylkesmannens rolle innskrenker lokaldemokratiet.

Senterpartiet ønsker å desentralisere, stanse veksten i statsbyråkratiet, og overføre mere makt til fylkeskommuner og kommuner. På denne måten vil vi få mindre byråkrati, mindre overprøvelse av lokale vedtak, og et godt lokalt sjølstyre.

For det er nemlig vi som bor i distriktene som vet best hvor skoen trykker.

Godt valg, og gi gjerne din stemme til Senterpartiet.

Tor Øystein Mebust

Senterpartiet i Selbu

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...