Nea Radio

LO vil ha gruvedrift igjen

Mener det er store verdier i den trønderske berggrunnen.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Trøndelag har hatt lange tradisjoner med å utvinne mineraler, men i dag er det nær sagt slutt selv om enkelte mener det fremdeles er et stort potensiale flere steder.

I 1977 gikk Røros Kobberverk konkurs og i 1985 var det slutt på gruvedrifta i Killingdal i Ålen. Også på Løkken og i Malm ble gruvene nedlagt på 80-tallet.
De senere årene har ulike aktører undersøkt og kartlagt områder, blant annet Hersjøfeltet, men det virker som om ingen helt tar sjansen på å ta de investeringene som trengs - for det koster mye penger å starte opp igjen gruvevirksomhet.

Men nå kommer en ny mektig aktør på banen.

LO

– For LO er mineralnæringen en viktig næring som vi ønsker økt tilstedeværelse av i Trøndelag. Det kan være gamle gruvesamfunn som får nytt liv eller nye områder der det er potensialet for lønnsom drift. Dette kan gi store ringvirkninger med økt verdiskapning og flere arbeidsplasser for fjellregionen og andre steder i Trøndelag med rike mineralforekomster. Det sier distriktssekretær Kristian Tangen i Trøndelag LO.

Han mener mineralnæringen er svært viktig i det grønne skifte.

– Behovet for mineraler øker med el-biler, solcelle og så videre. Bare utbyggingen av vindmøllene på Fosen krever rundt 3500 tonn med kobber. Verden har et økende behov for mineraler, og i Norge er vi storforbrukere. Da har vi også et ansvar for å utvinne naturressursene vi sitter på, som i følge NGU har en verdi på 2500 milliarder kroner, sier han.

Kompetanse finnes

Tangen er ikke helt enig i at mye av fagkompetansen forsvant med nedleggelsen av gruvene på 80-tallet. Han mener slik kompetanse finnes, blant annet i Trondheim.

– Med et strengt nasjonalt miljø og HMS regelverk, og en høy fagkompetanse i Trondheim, må vi ta mineralnæringen tilbake til Trøndelag. Det første som må skje er å få sluttført en kartlegging av berggrunnen, også trenger vi tydelige trønderske politikere som aktivt viser at de ønsker investeringer innen mineralnæringen velkommen til vår landsdel.

Hør intervju med Kristian Tangen her:

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...