ANNONSE
Annonse
Nea Radio

LO-kjempen snakket om dagens arbeidsliv

Ingen selvfølge: Yngve Hågensen holdt foredraget Det nye arbeidslivet under Arbeiderfestivalen i Hommelvik. LO-kjempen mener at rettighetene vi har opparbeidet oss aldri kan tas for gitt. Her er han sammen med ordfører i Malvik, Ingrid Aune. Foto: Annette Fossmo

– Vi må se på historien for å skjønne samfunnet vi har i dag, sa tidligere LO-lederer Yngve Hågensen under Arbeiderfestivalen i Hommelvik.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

ANNONSE
Annonse

– Det ligger en følelse at når vi er kåret til verdens beste land å bo i, så tror alle dette er kommet av seg selv og vil stå stødig i all fremtid, sa tidligere LO-leder, Yngve Hågensen under arrangementet Den nye arbeidsdagen. Foredraget var en del av Arbeiderfestivalen som holdes i Hommelvik i forbindelse med 1. mai-markeringen hvert år.

– Det er fortsatt en situasjon hvor det er ulike meninger om hvordan vi vil ha samfunnet vårt, det er politikk og det er lov. Men det er også lovlig å mene at historien forteller oss at det ikke har kommet av seg selv, men at det finnes et Norge med vilje til samarbeid og en arbeiderbevegelse som både har vært arkitekt og byggherre for den velferdsstaten vi har i dag.

Saken fortsetter under lydfila

Foto: Annette Fossmo

Samarbeid

Ordfører i Malvik, Ingrid Aune, understreker at det finnes nye kamper i dagens arbeidsliv og at trepartssamarbeidet er viktig for å finne en best mulig løsning for alle parter.

– Først og fremst er det jo veldig stas at Yngve Hågensen har komet hit til Hommelvik for å delta i Arbeiderfestivalen. Vi står opp mot nye kamper i arbeidslivet nå, alt fra likelønn til økt anledning til midlertidige ansettelse, som regjeringen har satt i gang. Det eneste som kan stoppe dette er lokalpolitisk flertall, mener Aune.

– I dag er det mange som jobber deltid, særlig i helseomsorgen og eldreomsorgen i kommunene. Den eneste måten vi kan sørge for at det blir bedre for alle er igjennom samarbeid, og da er det viktig at vi har med oss alle partene i arbeidslivet og tillitsvalgte på å gjennomføre det.

Den norske modellen

Som en av tre kommuner har Malvik de siste årene vært med på et forskningsprosjekt i regi av SINTEF, som tar for seg trepartssamarbeidet i norske kommuner.

– Dette er noe vi er stolt over, sier Ordfører Ingrid Aune.

– Vi har noe som heter den norske modellen i Norge og denne handler mye om hvordan samspillet i privat sektor er. Det har imidlertid ikke blitt forsket så mye på hvordan den norske modellen i kommunene fungerer. Så nå er Malvik en av de tre modellene som skal gi noen svar på hvordan det fungerer og hvilke goder det gir til innbyggerne i Malvik kommune. Den norske modellen i norske kommuner kan da hente inspirasjon fra arbeidet som er gjort i Malvik, og det er jo veldig gøy.

Med ordføreren i spissen

Hågensen er imponert over arbeidet som har blitt gjort i Malvik.

– Jeg er veldig enig i at den norske modellen oppfattes som noe som skjer sentralt, sier Hågensen.

– Virkeligheten er en helt annen og behovet er tilstede alle steder i samfunnet, både i privat, kommunal og i statlig sektor. Jeg er imponert over hva de har fått til her i Malvik og hvordan de har fått med seg alle tre parter til å ta et ansvar for å se hvordan man kan gjøre Malvik kommune bedre for alle sine innbyggere. Og det at ordføreren går i spissen, det synes jeg er særdeles viktig og moro, avslutter Hågensen.

Nøkkelord

ANNONSE