Nea Radio

Ljom til Øfstivollen Seter

Stemningsfullt: Snåsabandet Ljom inviterer til fortryllende musikk på Øfstivollen seter i sommer. På bildet: styremedlem i bygdeallmenningen for Flaksjø og Lillefjell, Egil Petter Stræte og Kjersti Kveli i Ljom. Foto: Anette Fossmo

Snåsabandet Ljom inviterer til fortryllende musikk i vakre seteromgivelser i sommer, når de for første gang arrangerer konsert på Øfstivollen seter.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Snåsabandet Ljom spiller i sommer sin første konsert på Øfstivollen seter, noe som blir en helt ny opplevelse for medarrangøren og eier av seteren, Flaksjø og Lillefjell bygdeallmenning. I tillegg til å være et populært overnattingsted for turgåere, som blant annet går strekningen Norge på tvers, tilbyr Øfstivollen også kaffesalg 5-6 ganger i løpet av sommeren. Snart kan de også legge til konsertarrangør på listen av aktiviteter de driver med, for sammen med Ljom skal de i sommer ta seteropplevelsen til et nytt og musikalsk nivå.

– Vi fikk en henvendelse fra Kjersti for ikke så lenge siden med spørsmål om det var muligheter for å arrangere konsert på Øfstivollen, forteller styremedlem i bygdeallmenningen for Flaksjø og Lillefjell, Egil Petter Stræte.

– Vi tenkte litt på det, for det har vi jo aldri gjort før, ikke som jeg vet om i alle fall. Vi kom frem til at dette må vi jo prøve, så nå er vi i gang med planleggingen. Han legger til at om noen ønsker å besøke seteren for å kjøpe seg en kopp kaffe og litt vaffel, er det muligheter for det Søndag 21.juli, 18.august, 1 og 15. september.

Saken fortsetter under lydklippet:

Foto: Anette Fosmo

Musikkopplevelse med utsikt over fjellene

Kjersti Kveli ble oppmerksom på Øfstivollen da flere anbefalte henne å ta turen dit, og mer skulle det ikke til før hun var overbevist om at dette var en aktuell konsertarena. Flere av bandets medlemmer kommer fra Snåsa, og mye av inspirasjonen stammer nettopp derifra.

– Jeg så med engang at det var aktuelt da jeg kom hit. Ljom har jo spilt en del både på seter og på gård. Konserten vi skal ha her inkluderer det vi kaller full seterpakke, så da blir det matservering i form av rømmegrøt og spekemat fra klokken 17 og muligheter til å kjøpe øl og vin. Selve konserten holdes utendørs og er i gang fra klokken 19, så vi håper på finvær, smiler vokalist Kjersti Kveli. Hun forteller videre at bandet er plassert slik at publikum får vakker utsikt over fjellene, de ønsker å lage en helhetsopplevelse med et snev av det seterdriften en gang var, selv om den type setring ikke eksisterer lengre.

– Under en av fjorårets konsert kom det så mye folk at de ikke viste hvor de skulle gjøre av alle sammen, så denne gangen må billettene reserveres eller kjøpes på forhånd, også med tanke på mat. For Øfstivollen er dette et prøveprosjekt, så de håper på forståelse og fleksibilitet fra publikum. Men med hjelp fra erfarne Ljom håper de på å kunne gi folk en skikkelig god opplevelse.

Seterkauker, fele-slåtter og snåsadiktere får nytt liv

Det er ikke tilfeldig at Ljom søker seg til steder som Øfstivollen seter, det er nemlig en sterk sammenheng mellom musikken de lager og seterdriftstradisjonen.

– Det handler jo stort sett om dette, forklarer Kveli. Det første prosjektet vårt handler om seterkauker, som rett og slett er kulokk og kommunikasjon mellom folk på seteren. Vi fant ut av noen som hadde vært med til seters som barn og som fortsatt husket disse melodiene. Vi fikk gleden av å møte noen av de, som var så generøse at de sang og lærte oss melodiene. Så har vi vært så heldige at vi nå får lov til å bruke de i musikken vår. Hun legger til at de likevel ser seg nødt til å gjøre en del jobb for å bearbeide materialet, ettersom det er veldig korte melodier blir det gjort en del grep før elementene kan brukes.

På den nye platen fra 2017 har de brukt litt andre kilder. I tillegg til kaukeelementene har de også benyttet seg av fele-slåtter fra en som ble kalt Spelemanns Gunnar, samt lånt materiale fra snåsadikterne Lina Jørstad og Reidar Sandnesmo.

– Disse dikterne fortjener litt ekstra oppmerksomhet, sier Kveli. Det er egentlig helt tilfeldig at alt materialet er fra Snåsa, vi hadde ikke forventer å finne så mye materialet i egen hjembygd. At det også er så mye interesse for det synes vi også egentlig er litt rart, men også veldig stas!

Å planlegge konserter hele sommeren synes Kveli bare er hyggelig. Hun forteller at de har hatt konserter i slutten av juli og starten av august flere år nå, så det er de godt vandt med. De har tidligere også spilt utenfor Trøndelag, blant annet i Sverige og Midtvesten i USA og selvfølgelig andre steder i Norge. Men i år fokuserer de på å etablere de båndene de har til Trøndelag, som for Ljom er veldig verdifulle.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...