Nea Radio

Ljom, Kor-Nelius og Bygdaljom i konsertsamarbeid

Foto: Anette Fossmo

Byr på jazz og folkemusikk med inspirasjon fra hele verden!

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Jazzgruppen Ljom slår seg sammen med de lokale korene Kor-Nelius og Bygdljom for å gi publikum en sammensatt og spennende musikkopplevelse, der engasjerte lokale amatører møter det profesjonelle i fin forening. En som står med en fot i begge leirer er Ljomvokalist Kjersti Kveli, som da er dirigent for begge korene. Det er også hun som har satt sammen og arrangerer konserten. Samarbeidet byr på både folkemusikk og folkelig-musikk, med inspirasjon fra flere hold i verden.

Saken fortsetter etter lydklippet

- Kor-Nelius er et blandet kor fra Stjørdal som er ca 30 år gammel. Selv om ingen av de originale medlemmene er med nå, er nok flere av medlemmene litt eldre, men heldigvis har vi fått med en del yngre. Så har vi fått med oss koret Bygdaljom, så da er vi litt flere og det er gøy å synge sammen, forteller Jon Gisle Vikan.

- Det samarbeidet ble initiert i fjor og det var egentlig helt nødvendig, for i korbevegelsen går det litt opp og ned. I de siste årene har korene i Stjørdal mistet en del medlemmer, det er flere kor på Stjørdal, men det er bare ett som har over 20 medlemmer. De andre har 10-15 medlemmer, som er litt for lite, spesielt for blandet kor. Derfor har vi fått med oss Bygdaljom, og det er vi veldig fornøyd med, fortsetter han.

De som elsker og dyrker musikken

Ankeret for dette arrangementet er vokalist og komponist for Ljom, Kjersti Kveli. Kveli er nemlig også dirigent for både Kor-Nelius og Bygdaljom. Men selv om hun har god erfaring innenfor begge musikkleirer hver for seg, blir det å kombinere rollen som leder og sanger er en helt ny opplevelse.

- Det blir spennende, jeg har jo aldri gjort det før. Vi har fått testet litt i helgen om hvordan det vil bli å ha bandet sammen med koret, og det i seg selv er en egen utforskning. Så for meg å være sanger og leder, det tror jeg går veldig greit. Koret er såpass selvstendig og flinke at jeg tror det går fint om jeg konsentrerer meg om å synge litt. Så det tror jeg går veldig bra, smiler Kjersti Kveli.

Et slikt samarbeid er viktig for den lokale musikkulturen. Ikke bare er det interessant for amatørkorene å få muligheten til å danne et samspill med de mer etablerte aktørene, det er også meningsbærende for de profesjonelle musikerne. Det nemlig likeså meningsfullt å se at musikk spiller en så stor rolle i et menneskets liv, at de gjør det av egen fri vilje. Det gir en liten påminnelse om hvorfor arbeidet de gjør er så viktig. Så dette er et samarbeid som er positivt for begge parter.

- Det jeg synes er veldig bra er at profesjonelle aktører synes det er interessant å samarbeide med amatører. Jeg har også deltatt på Steinvikholmen i flere runder. Der er det også en kombinasjon av amatører og profesjonelle, og det er veldig givende. For en amatør gir det et veldig til løft, det gir også en trygghet. Fordi om du tabber deg ut litt, så er det folk der som bærer showet, sier Vikan.

- Jeg vet ikke helt hvordan jeg skal forholde meg til ordet proff, men for at vi skal føle en mening med det vi gjør, er det viktig å møte folk som gjør det av fullstendig fri vilje. De som elsker det og dyrker det. Det er som John Gisle sier, at han holder den tirsdagen hellig. Og det er det flere som har sagt til meg. Det er faktisk ganske viktig for oss profesjonelle å høre, at det spiller en slik essensiell rolle i folk sine liv. For da får vi også et innblikk i hvorfor det er viktig å gjøre det vi gjør også. Og det er absolutt meningsfullt for oss å samarbeide med amatører også, det kan jeg bekrefte, forteller Kveli.

Folkelig-musikk – alt fra jazz til joik!

- Programmet er også veldig spennende. Det som er veldig spesielt med denne opptreden er at ofte når man har et samarbeid mellom proffe og amatører, så har man to avskilte avdelinger, der amatørene støtter eller synger sammen med de profesjonelle en gang iblant. Men her musiserer vi sammen, det har vært Kjersti sin ambisjon, og det har vi fått til. Og dette er noe nytt, jeg tror ikke det er gjort før. I alle fall ikke på den måten. Så vi har et program der vi er sammen, og vi har kalt det folkemusikk, men det er ikke kjerringa med staven. Vi synger veldig mye forskjellig, vi har med en del Jazzinspirerte sanger, for Ljom er jo et jazzinspirert band. Men det er også Afrikanske sanger, svenskesanger, det er en joik osv. Så det er et veldig variert program, fordi folkemusikk eller folkelig-musikk, er også veldig variert. Litt avhengig av hvilket land du referer til, forklarer Vikan.

Ambisjonen for konserten er å forene korene og Ljom i et variert og spennende samspill, men de har også en annen grunn til å arrangere opptreden. De ønsker også å vise hvem de er og kanskje inspirere noen som går med en liten korsanger i magen til å ta det første steget og melde seg inn i et kor.

- Det er viktig å ha noen ting å jobbe mot når man er i et kor, men det er også viktig for oss å gi et tydelig bilde av hvem vi er som kor. Slik at folk som tenker at det hadde vært litt gøy å starte i et kor, men ikke helt vet om de tørr eller vet hva det går ut på, kan begi seg ut på en konsert for å høre litt. Da kan man kjenne litt på om man får et inntrykk av koret, om det er noe de liker eller ikke. Da tror jeg det blir lettere å tørre å gå på en første korøving. Det er skumlere å bare gå til en korøving enn å ha hørt koret først, så jeg synes det er viktig å vise hva man eventuelt går til, avslutter Kveli.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...