Nea Radio

Ingen grunn til å unngå gjenbruk:

Liten smitterisiko med egne plastbæreposer

Daglig leder i Handelens Miljøfond, Rasmus Hansson.

Norsk handel og Handelens Miljøfond jobber for at flere skal ta med plastposer hjemmefra når de handler. Frykt for koronasmitte skaper imidlertid usikkerhet. ─ En ubegrunnet frykt, mener professor i mikrobiologi og smittevern, Jörn Klein.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Plastforsøpling er et av vår tids største miljøproblemer. Norsk handel har gjennom Handelens Miljøfond forpliktet seg til å redusere forbruket av plastbæreposer med minst 100 millioner plastbæreposer i 2020. En del av løsningen er at nordmenn må bli flinkere til å bruke plastbæreposer flere ganger, blant annet ved å ta med poser hjemmefra når de handler i butikken. Etter lang tids positiv utvikling, bekymrer flere miljøorganisasjoner seg nå for at frykt for smitte vil føre til mindre gjenbruk.

─ Det er ingen ting som tilsier at plastbæreposer representerer noen form for smitterisiko. Plastbæreposer du har med hjemmefra blir i tillegg i lommen til du skal bruke dem og berøres bare av deg, så det er ingen mulighet for at disse vil kunne smitte andre, sier Professor i mikrobiologi og smittevern ved Universitetet i Sørøst-Norge.

Et enkelt og viktig tiltak

En undersøkelse gjort av analysebyrået Ipsos for Handelens Miljøfond i 2020 rett før koronapandemien brøt ut i Norge, viste at nordmenn frykter sykdom mer enn de frykter negativ påvirkning på miljøet. 25 prosent oppga at de fryktet klimaendringer. Enda flere oppga at de fryktet sykdom, det gjaldt hele 29 prosent.

─ Selv om vi alle er opptatt av å gjøre vårt for å bekjempe pandemien, er det viktig at vi ikke glemmer de andre viktige kampene. Redusert forbruk av plast er en av disse. Å gjenbruke sin egen plastbærepose er en enkel måte vi alle kan bidra på, som har stor effekt for natur og miljø. Derfor må vi forsikre nordmenn om at dette er helt trygt, sier daglig leder i Handelens Miljøfond, Rasmus Hansson.

Lær å brette lommepose her!

Liten smitterisiko via emballasje

Ifølge mattilsynet er det ingenting som tyder på at koronavirus smitter via mat, drikkevann eller emballasje.

Mattilsynets råd til forbrukere.

─ Ny forskning viser at Koronaviruset i all hovedsak smitter via dråper og aerosol overføring. Aerosol overføring er små dråper som holder seg i luften i lang tid, fremhever Klein.

Med andre ord kan du trygt bruke plastbæreposen din om igjen. Ellers anbefales de samme reglene om avstand og god håndhygiene gjelder i butikk som i resten av samfunnet.

─ Du kan trygt gjenbruke plastbæreposen når du handler, og det trenger naturen at flere gjør, avslutter Hansson.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...