Nea Radio

Lik behandling

LIKEVERDIG: Regjeringsa vil tydeliggjør helseforetakene Foto: Andreas Reitan

- Pasienter skal ha lik tilgang til nye behandlingsmetoder, mener regjeringa.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Pasienter skal ha lik tilgang til nye behandlingsmetoder i den norske helsetjenesten. Regjeringa foreslår nå å lovfeste dette.

Av de beste i verden

- Vi har en av de beste helsetjenestene i verden. De medisinske mulighetene er store og blir stadig større. Men mulighetene overstiger ressursene, selv i et rikt land som vårt. Derfor er vi nødt til å prioritere og nødt til å sikre at alle får tilgang til de nye behandlingsmetodene vi tar i bruk. Med dette lovforslaget sikrer vi et rettferdig og likeverdig tilbud for alle norske pasienter, sier helseminister Bent Høie.

I 2013 ble det etablert et system for innføring av nye metoder i spesialisthelsetjenesten. Målet var å sikre likeverdig tilgang til behandlingsmetoder. Det er dette systemet regjeringen nå foreslår å lovfeste.
Før innføringen av systemet for nye metoder var det i hovedsak det enkelte helseforetak eller den enkelte sykehusavdeling som bestemte hvilke behandlingsmetoder som skulle tas i bruk.

Likeverdig behandling.

Nå slår vi dette fast i lovs form og tydeliggjør helseforetakenes ansvar, sier Bent Høie.
- Det førte til ulik tilgang på behandling for pasientene. Med systemet for nye metoder sørget vi for likeverdig behandling. Nå slår vi dette fast i lovs form og tydeliggjør helseforetakenes ansvar, sier Bent Høie.

Regjeringen foreslår også at prioriteringskriteriene i helsetjenesten lovfestes.

All behandling skal vurderes opp mot alvorlighetskriteriet, nyttekriteriet og ressurskriteriet. Jo mer alvorlig sykdommen er og jo større nytte behandlingen har, jo høyere ressursbruk kan aksepteres.
Forslagene til endringer i spesialisthelsetjenesteloven er i tråd med forslagene i meldingen om prioritering som et flertall på Stortinget har sluttet seg til.

( Kilde; Helse- og omsorgsdepartementet)

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...