Nea Radio

Nea Radio

LHL er bekymret for anbudsprosesser i Helse Midt-Norge

LHL Sør-Trøndelag har hatt sitt lagsmøte hvor nesten alle 23 lokallagene i fylket vårt deltok. På møtet ble det med stor forundring og bekymring diskutert anbudssystemet som rår i helseregionene.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 14.10.2017 kl 18:36

Både Betania i Malvik og LHL klinikkene Røros må redusere sin virksomhet som følge av at de utkonkurreres av en kommersiell aktør som bygger opp nytt tilbud i Rissa som en følge av at de har fått anbudet.

Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL) i Sør-Trøndelag er bekymret for hva som skjer i anbudsprosesser i Helse Midt-Norge. De at de frykter at pasienttilbudene kan havne i samme situasjon som renovasjonsbransjen der pris er avgjørende for hvem som får anbudet og virksomhetene ikke tilfredsstiller rimelige krav.

– Når det offentlige kjøper helsetjenester, forventer vi at kvalitet, samfunnsøkonomisk nytteverdi og pasientens beste må være avgjørende faktorer i anbudsvurderingen, skriver de i en pressemelding.

Videre i meldinga fra LHL Sør-Trøndelag heter det at det er nå kjent at godt etablerte behandlingsinstitusjoner har mistet avtaler med helseforetaket og dermed muligheten til å fortsette med gode behandlingstilbud. Dette til tross for høy faglig kompetanse og godt dokumenterte resultater. Anbudene er tildelt kommersielle aktører uten dokumenterbar kompetanse og kvalitet. Dette reiser spørsmål om anbudsgrunnlagene er godt nok gjennomarbeidet. Er spesifikasjonene av krav til anbyder om kunnskap og kvalitet på helsetilbudet gode nok og er anbudene grundig nok vurdert mot kravene?

LHL Sør Trøndelag vil fremheve at det ikke må tas hensyn bare til økonomi. Andre hensyn må tillegges stor vekt. Helseforetakene sitt ansvar i tildelingssaker er tungt. Gode behandlingstilbud er ikke en vanlig vare i handelsmarkedet. Både samfunnshensyn og hensyn til pasientenes beste må vektlegges. Det er krevende og tar lang tid å bygge opp gode fagmiljø på nye steder. Det oppstår store samfunnsmessige konsekvenser ved flytting av behandlingstilbud. Arbeidsplasser går tapt, fagmiljøer splittes og legges ned. LHL Sør-Trøndelag mener det må legges stor vekt på hva som gagner samfunnet og at gode tilbud for pasientene ikke ødelegges. God behandling må ikke stoppe opp fordi nye aktører skal slippe til og fagmiljø skal etableres på nytt av kommersielle aktører.

Den helt avgjørende faktor i anbudsvurderingene må til slutt være pasientenes beste, heter det i pressemeldingen fra LHL.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...