Leter etter fortiden ved Selbusjøen

Funn: Garnsøkker og vevlodd er blant gjenstandene som tidligere er funnet ved Selbusjøen. Nå skal arkeologene lete etter flere spor fra livet i bronsealderen (1750 - 500 f.kr). Foto: Anne Gundersen

Snart begynner arkeologer fra Vitenskapsmuseet i Trondheim å leter etter fortiden ved Selbusjøen. Målet er å få bedre innsikt hvordan livet artet seg ved og under vannflata i bronsealderen.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 23.04.2018 kl 11:26

I bronsealderen ble Selbusjøen brukt som transportåre og det fruktbare området rundt var sted for rituelle handlinger, dette er noe man vet. Nå skal et større arbeid i gang, for å avdekke flere hemmeligheter.

– Selbusjøen er en del av aksen hvor det er gjort store funn av både bergkunst og artefakter fra bronsealderen, sier arkeolog ved Vitenskapsmuseet, Heidrun Stebergløkken. Hun er prosjektleder for utgravningen som skal foregå i løpet av sommerhalvåret.

Saken fortsetter under lydklippet

Foto: Anne Gundersen

Perioder

Arbeidet skal foregå periodevis. Først blir det fem dager med utgravninger og registrering på land og deretter går marine arkeologer i gang for å avdekke mysteriene som kan befinne seg under vannspeilet i Selbusjøen.

– I tillegg skal vi ta opp en myrsøyle, et utsnitt av jordsmonnet, for å kartlegge hva som har vokst i området og hva som har blitt dyrket, forteller Stebergløkken.

– Til høsten er det også mulig at vi skal foreta søk med metalldetektor. Det er funnet gjenstander, for eksempel under pløying, her før og etter det store funnet på Hegra i fjor, kan det være interessant å se om vi finner lignende forekomster i Selbu.

Rikelig

Det som kjennetegner dalføret fra Stjørdal til Selbu og også strekningen fra Selbu til Melhus, er store forekomster av bergkunst.

– Bergkunst deles inn i to grupper i Norge. Den ene er bergkunst fra steinalderen og så har du ristninger fra bronsealderen, som strekker seg fra 1750 til 500 før vår tidsregning. Det er sistnevnte vi ser mest av her hos oss.

Rituelle handlinger

Hun forklarer at det for det meste er snakk om avbildninger av båter, fotsåler, håndflater og solsymboler. I tillegg finnes det avbildninger av mennesker på Hegra.

– Vi antar at dette har vært brukt i forbindelse med rituelle handlinger. Vi vet ikke nøyaktig hvordan eller hvorfor, men det forskes stadig på det.

Kong Sverre

I tillegg til å lete etter spor av fjern fortid, skal de marine arkeologene også undersøke ting fra nyere Historie.

– Dampbåten Kong Sverre gikk ned i Selbusjøen i 1950 og den skal vi ta en nærmere titt på. Stebergløkken sier at hun er spesielt fram til den delen av arbeidet.

– Min spesialitet er bergkunst og jeg har sjelden og aldri vært med i et prosjekt som tar for seg marin arkeologi, så det blir spennende.

Tips

Arkeologene som nå ska i sving, tar gjerne imot tips fra publikum.

– Dersom du har sett noe, eller om du har hørt historier og legender om noe vi kunne være interessert i, enten det er på land eller under vann, så ta kontakt med Fylkeskommunen og gi tips, oppfordrer Heidrun Stebergløkken.

Arkeologene vil gå igang med arbeidet allerede neste uke, dersom vær og vannstand tillater det. Prosjektet er finansiert gjennom sektoravgift, Riksantikvaren.

Nøkkelord

Siste nytt i Kultur Vis flere

Ny radio på DAB-nettet

Ny radio på DAB-nettet

Den kristne radiokanalen pTro har startet sendinger på DAB-nettet i Trøndelag.

Påskeåpent hos Selbu Folkebibliotek

Påskeåpent hos Selbu Folkebibliotek

Biblotekar Oddbjørg Øiberg kommer med tips til lesestoff i påska.

Henrik videre i The Voice

Henrik videre i The Voice

Henrik Fuglem er nok en gang videre i The Voice.

Fortellinger fra fjerne land

Fortellinger fra fjerne land

Palmesøndag arrangerer Røros Fortellerscene sin andre fortellerkveld. Denne gangen er det Harald Hauge som skal fortelle og også bidra musikalsk.

Anbefaler «Kobrahjerte»

Anbefaler «Kobrahjerte»

Bibliotekar Hanna Malene Lindberg anbefaler en bok av den norske forfatteren Toril Brekke i denne ukas bokmagasin.

Snøscooterveteraner samles i Selbu

Snøscooterveteraner samles i Selbu

Selbu Veteranklubb arrangerer veterantreff for snøscootere i helga.

Siste nytt i Selbu/Tydal Vis flere

Stugudal Rundt for 38. gang

Stugudal Rundt for 38. gang

Over 800 deltager tok turen rundt Stugusjøen i det som må sies å være drømmevær i denne drømmepåsken.

Politiet hadde kontroller i scooterløypa

Politiet hadde kontroller i scooterløypa

Ingen ulovlig kjøring verken lørdag eller søndag.

Skogbrann i Mostadmark

Skogbrann i Mostadmark

Brannen er under kontroll.

Styrt avvikling for SENFO

Styrt avvikling for SENFO

Et svært beskjedent antall av medlemmene møtte opp da Selbu Næringsforum vurderte framtida si.

Påskeåpent hos Selbu Folkebibliotek

Påskeåpent hos Selbu Folkebibliotek

Biblotekar Oddbjørg Øiberg kommer med tips til lesestoff i påska.

Tradisjon tro hos Selbusjøen Hotel og Gjestegård

Tradisjon tro hos Selbusjøen Hotel og Gjestegård

Arild Øien snakker om påskemat, hva slags lyd påskeharen har og ikke minst om den tradisjonsrike pensjonistpåsken Selbusjøen Hotel og Gjestegård arrangerer.

Siste nytt i Trøndelag Vis flere

Ber turfolk samle jervskit

Ber turfolk samle jervskit

Tradisjonen tro oppfordrer Rovdata folk på tur til å samle inn jerveskit i påska. Prøver kan plukkes opp i plastposer og leveres til Statens naturoppsyn (SNO) i området ditt.

Har du tips til saken? Send tips! 72 41 44 00

OPPDATERT: Snøscooterfører skadet i Midtre-Gauldal

Nødetatene på plass.

Pass opp for tyver i påskeferien

Pass opp for tyver i påskeferien

Ferietid er høytid for innbruddstyver. Hvert eneste år øker antall innbrudd i ferietiden, og påska er intet unntak. Det viktigste du kan gjøre er å sikre hjemmet ditt før du reiser, ellers gir du tyvene lett spill.

Dropper kildesortering i påska

Dropper kildesortering i påska

Annenhver nordmann reiser bort i påskeferien. Grønt Punkt Norge er bekymret for at det kan føre til en nedgang i kildesortering, fordi mange glemmer å ta med seg de gode sorteringsvanene på ferie.

To skader i påskefjellet

To skader i påskefjellet

Sør-Trøndelag Røde Kors melder om to skader i påskefjellet onsdag, begge ute i terreng, ingen i alpinanlegg. Hjelpekorpsene i Meldal og Melhus rykket ut på hvert sitt oppdrag.

Sikrer internett til distriktene

Sikrer internett til distriktene

I forbindelse med bygging av nye kraftledninger forsterker Statnett også fibernettet. Det kommer distriktskommuner i hele Norge til gode.

Siste nytt med #KulturVis flere

Henrik videre i The Voice

Henrik videre i The Voice

Henrik Fuglem er nok en gang videre i The Voice.

Direktesendt med Langli's

Direktesendt med Langli's

Neste onsdag kan du møte Langli's på Café Langseth i Selbu. Da blir det direktesendt plateslipp med Langli's og Sigmund Sæther.

Ker ska vi rese hen no?

Ker ska vi rese hen no?

Ålen Musikkorps klar med vårkonsert i Påskelabyrintens ånd.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...