Nea Radio

LESERINNLEGG: – Norsk Rikskringkasting, og hvorfor det ikke heter Norsk Kringkasting

Ivar Østby. Foto: Privat

Tanker rundt medietilbudet.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 05.02.2018 kl 13:06

Leserinnlegg av Ivar Østby:

Det er antageligvis én stor fellesnevner for at Sosialdemokratiet ved navn Norge kan fungere på en verdig måte. Selvsagt er det tusenvis av aspekter, mange av dem «usynlige» i hverdagen, men den absolutt mest synlige, er det faktum at vi, i Norge, kan ha tillit til våre medier. Enda mer spesielt er det at vi kan ha, ikke bare en, men tre statlige TV-Kanaler som på jevnlig basis er ansvarlig for innhold som man kan argumentere strekker seg langt utover mediebildet som dominerer hverdagen. Selvsagt tar NRK i bruk private aktører, som "Match" illustrerer i bruken av produksjonsselskapet "Ape&Bjørn", skjønt, hovedrollen er fortsatt den av en tro kunnskapskilde. Fra der igjen, som selve hovedblodåren til Norske medier, har NRK også en rolle som, selv om det ikke tar opp mye mer enn femten minutter, er vital for at det brede landet Norge skal kunne funke på tvers av distriktene. Hvor Norge har en stor mengde private aviser som dekker lokalområder spesifikt, er det slik at de ofte sitter i monopolposisjoner. Røros er antageligvis et av unntakene, da Røros ikke bare har Nearadio, Arbeidets rett, Rørosnytt, og Fjell-Ljom, men også en (til tider) aktiv skoleavis1. Enda mer unikt er at flere av disse avisene, både i nett og papir-format, sikter seg inn på at leserne skal få et reelt bilde av virkeligheten, som er basert på å være leser-vennlig, mer enn kommersielt lønnsomt. Det vil ikke si at mediene som går på Røros ikke er lønnsomme; med mengden arbeid de legger ned for å være der på det voldsomme kulturlivet vårt, vil de alltid være velkomne! Likevel er det faktisk slik at relativt få distrikter har ekvivalenten av det varierte mediebildet man finner her. Man skal ikke lengre enn til eventuelt, eksempelvis, Gudbrandsdalen før man finner at en singulær nettavis har et nært monopol, og bruker det monopolet til å tyne mest mulig penger ut av tjenestene deres ved å flittig bruke «plussaker». Forskjellen på nettavisene her, og Gd.no, er at det er alternativer som gir deg muligheten til å få et fullt bilde, kostnadsfritt.2

Nettopp her kommer NRK inn.

Norsk Rikskringkasting som det ble døpt, eksisterer nettopp fordi det var mulig, gjennom felles satsing, også fra deler av Norge som ikke nødvendigvis "trengte" et NRK, å skape et medietilbud som dekket disse behovene. Uten NRK vil det være deler av landet som rett og slett er for små til å motivere mediadekke. Eksemplene jeg intuitivt har lyst til å dra inn her er så ufattelig mange, fordi de eksisterer i form av småbygder og "mellom-bygd-bygder", hvor det av og til ikke finnes navn for dem. Sakene som oppstår her, uten et sterkt NRK, kunne enkelt sluppet gjennom de kommersialiserte nyhetsaktørene, som Verdens Gang (VG), Dagbladet, Aftenposten og andre. En mulig konsekvens av det er jo at de som bor i disse distriktene blir sultet på informasjon om deres egne nærområder, og ikke opplever at de er "verdige" mennesker på grunn av hvor de bor. Spesielt i Nord-Norge, som ligger lengre unna flere av de større byene, føler jeg det er vitalt at et sterkt Distrikts-NRK eksisterer for at de skal kunne gjøre avgjørelser som er informerte, og derav, ansvarlige. Dette kan man best se, tenker jeg, i NRK-plakaten II: "§ 12 NRK skal ha som formål å oppfylle demokratiske, sosiale og kulturelle behov i samfunnet". Uten denne kammen som kan plukke opp saker av interesse og alvor, hvor sakene ikke nødvendigvis vekker størst interesse, men likevel kan fremstå som vekkere, kunne man like så godt droppet «Riks» fra Norsk Rikskringkasting. kjølvannet av Høyre, Venstre og FrP sitt nylige samarbeid, kan man se starten på det jeg tenker er direkte trusler mot kravet om god kvalitet fra NRK. Der, hvor vi betaler en andel for å få et tilbud som er mangfoldig, langt forbi det man kan kreve av en statlig kanal, finner jeg nå at presset for et sterkt NRK forsvinner med lisensen. Høyre, Venstre, og FrP foreslo, rett etter at den Blågrønne regjeringen under Erna Solberg ble stiftet, å fjerne lisensen som er hovedbrikken i presset mot et sterkt NRK; selve transaksjonen. Byttet som er en sum med penger mot en gratis nettavis, tilgjengelig for alle, og løftet om tre gode radiokanaler, samt tre effektive TV-kanaler, som dekker Norge på beste vis, er selve stempelmerket på NRK. Skulle dette løftet om kvalitet for kapital forsvinne, samtidig som den Blågrønne regjeringen prøver å kutte i mengden sendetid gitt distriktene, tror jeg vi vil se et historisk forfall i tillit til både media, politikken, det offentlige, og hverandre.

1 Skoleavisen som valgfaget «Media og Kommunikasjon», før tilgjengelig fra åttende til tiende trinn ved Røros Grunnskole, har hatt flere navn opp gjennom årene. Da jeg deltok der mener jeg vi gikk under navnet «Fokus». Poenget blir uansett å illuminere på temaet mediekultur innenfor Rørosregionen.

2 Det skal nevnes at enkelte aviser på Røros har «plussaker», men det er relativt enkelt å få en gratis, verdig dekning.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...