Nea Radio

– Tvungen lønnsnemnd - et begravelsesritual for streikeretten!

SVs stortingskandidater i Trøndelag: Victoria Johansen Skjønhaug, Lars Haltbrekken, Siv Furunes og Hilde Danielsen.

Leserinnlegg ifra stortingskandidatene i Trøndelag SV.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Atter en gang ble streiken stoppet. Tvungen lønnsnemnd er et maktmiddel som kun skal tas i bruk når liv og helse står i fare. Fredag 4. juni valgte Høyre-regjeringen, på et svært tvilsomt grunnlag, å gripe inn i streiken og avlyse den. Tvungen lønnsnemnd har blitt et begravelsesritual for streikeretten.

UNIO har sagt de var klare til å gi dispensasjon for de ansatte ved avfallsanlegget i Fredrikstad, hvor det var fare for brann. Vi stoler på UNIO, det gjør tydeligvis ikke Høyre-regjeringen. SV kommer til å forfølge denne saken i Stortinget.

Streik er en demokratisk rettighet. Streik er arbeidernes viktigste pressmiddel for å få igjennom endring når ledelsen sier nei. Det er arbeiderenes virkemiddel for å få til ønsket endring.

Nå hadde vi muligheten til å vise at vi mente alvor med applausen. Streikeviljen var stor. De fleste som var tatt ut i streik sto og står fortsatt, i frontlinjen av pandemien. Over flere år har det blitt påpekt at det er utfordrende å rekruttere nok sykepleiere. Ifølge tall fra NAV mangler det 7000 sykepleiere i norsk helsevesen. Dette er en økning på 1800 bare på et år. Vi vet at mangelen er størst i kommunene.

Også blant lærere og barnehagelærere er frustrasjonen stor. De siste to årene har det vært kraftig nedgang i antall som søker seg til lærerutdanningen. Dette gjelder både barnehagelærere, grunnskolelærere og lærere i videregående skole. I følge SSB er 15% av årsverkene i grunnskolen utført av personer uten lærerutdanning. I videregående skole utgjør andelen 21%. Etter en reallønnsnedgang i 2020 var det nå på tide å gi disse yrkesgruppene et løft.

Utdanning skal lønne seg. Men da kan vi ikke betale lærerne og sykepleierne med applaus. Applaus betaler ikke ned studielånet. Vi kan ikke godta applaus som betaling før applaus også er en godkjent valuta. Skal samfunnet fungere må vi verdsette viktig arbeid og forstå at vi trenger de dyktigste folkene i offentlig sektor. Dette er en av grunnene til at SV foreslår å øke kommuneøkonomien med 10 milliarder for 2022.

Når regjeringa på syltynt grunnlag avlyser streiken skader det demokratiet. Denne regjeringen har en historie, hvor terskelen har vært for lav for å stoppe streiker. Det er en kraftig reduksjon av sentrale demokratiske rettigheter. Nå blir det nødvendig å gå regjeringen nøye etter i sømmene. SV kan ikke godta at maktmiddel som tvungen lønnsnemnd blir tatt i bruk uten at det er fare for liv, helse eller at personlig sikkerhet står i fare for hele eller deler av befolkningen.

Det er helt avgjørende at du bruker stemmeretten i høst. For i høst skal vi gi Norge en ny retning. I høst skal vi igjen reise demokratiet. SV vil ha en samling på venstresiden for å kaste den blå regjeringen. I høst skal vi ha en rød-grønn regjering! Ei ny regjering som forstår alvoret. Som skjønner lærernes og sykepleiernes sentrale rolle i samfunnet.

vennlig hilsen
Hilde Danielsen, Lars Haltbrekken, Siv Furunes og Victoria Johansen Skjønhaug- Stortingskandidater for Trøndelag SV.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...