Nea Radio

– Trøndelagsnaturen har lidd nok

Kronikk av Frode Støre Bergrem, daglig leder i Trondhjems Turistforening og Nina Pettersen, daglig leder i Nord-Trøndelag Turistforening.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

KRONIKK:

Turfolket inviterer våre 15 stortingsrepresentanter til å se og sanse ødeleggelsene med en vindkraftutbygging. Nå er det på tide å slutte fred med trøndelagsnaturen, og heller se på alternative kilder til fornybar energi.

Dilemmaet kan virke enkelt: Skal vi ofre urørt natur for å bedre klimaet? Når vindkraftmeldingen skal behandles på Stortinget i høst, er vårt svar til trøndelagspolitikerne et dobbelt nei på dette spørsmålet.

Nei, vi skal ikke ofre urørt natur. Og nei, dilemmaet er overhodet ikke enkelt. Fordi ingen aner hvor effektive de fornybare alternativene til vindkraft på land er. Ingen har ifølge Sintef satt seg ned for å regne på hvor mye vi totalt kan spare på å energi-effektivisere bygg, og det er også full forvirring rundt vannkraftpotensialet.

Vindkraftsaken har det siste året preget nyhetsbildet, de sosiale mediene og hverdagspraten i et omfang vi i nyere tid ikke har sett maken til. Det noe forslitte begrepet at «folket har våknet» er i våre øyne en god beskrivelse av bevegelsen vi har sett i medlemsmassen og befolkningen generelt.

Naturvern, friluftsliv og verdispørsmål har blitt diskutert så busta fyker. Fellesnevneren er at motstanden blant folket kommer først når man ser hvilke enorme naturødeleggelser et vindkraftverk har. Å gjøre om urørt natur til vindindustriområder er konfliktskapende og splitter lokalsamfunnene som blir berørt. Slik kan vi ikke fortsette.

Stortinget må lære av hva som har gått helt på tverke de siste årene. Folk har ikke blitt hørt og mange kvadratkilometer verdifull natur er blitt til industriområder på svært kort tid. Dette må ryddes opp i.

Stortinget har nå alle muligheter til å enes om en langt mer fornuftig vindkraftpolitikk. Vi i DNT mener at punktene under bør blir helt sentral for trøndelagspolitikerne når de skal lage politikk i høst:

· En helhetlig plan for utvikling av all fornybar energi.

· Regelverket må strammes opp. Stortinget må ta ansvar og være tydelige på hvilke vindkraftplaner som skal skrotes tidlig.

· Det må settes tydelige minstekrav for tildeling av konsesjon. Viktige kriterier bør være konsekvenser for landskap, naturmangfold, friluftsliv, sammenhengende naturområder med urørt preg og samlet belastning.

· Miljømyndighetene må få mer formell makt i konsesjonssaker.

· Medvirkningen må bli langt bedre, og kommune og fylkeskommune må få medbestemmelse.

Det første punktet er vårt aller viktigste innspill. Vi vet ikke det vi bør vite om fornybar energi, da bør vi skaffe oss viten. Å gå for å bygge ut vindkraft uten å sjekke alternativene grundig, er irrasjonell politikk. Å sjekke ut alternativene grundig er spesielt viktig når vindkraftutbygginger betyr en massiv og uopprettelig ødeleggelse av natur.

Vi i DNT kommer ikke til å gi oss. Vi erfarer hver eneste dag alt det naturen gir oss av opplevelser, mestring, ro og fred, og vil fortsette å kjempe for at kommende generasjoner får de samme godene som oss.

Derfor kommer vi her med en appell og invitasjon direkte til deg som er stortingspolitiker og som snart skal ta viktige avgjørelser i vindkraftpolitikken. Vi inviterer herved deg som sitter på trøndelagsbenken opp til Storheia på Fosen for å se nærmere på hvilke inngrep vindkraft medfører i praksis.

Hvis du deltar på en slik befaring tror vi at du blir du langt bedre rustet til å ta gode avgjørelser rundt fremtidig energipolitikk.

Så håper vi at medlemmene våre og andre der ute fortsetter det brennende engasjementet for naturen vi har sett de siste årene. Det er til stor inspirasjon for oss!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...