Nea Radio

Nea Radio

NAV:

Ledigheten fortsetter å synke

Ledigheten synker: Tall fra NAV viser at ledigheten synker i Trøndelag som følge av gjenåpningen av samfunnet. Foto: Arkiv

Den gradvise gjenåpningen av landet har en positiv effekt på arbeidsmarkedet. Også i Trøndelag.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

5,8 prosent av arbeidsstyrken i Trøndelag er helt ledige i uke 21, viser ny statistikk fra NAV. Det er en nedgang på 1 606 personer fra forrige uke. Antall delvis ledige økte med 138 personer og 5,4 prosent er nå delvis ledige i fylket. Antall arbeidssøkere i tiltak holder seg stabilt. Til sammen 11,6 prosent av arbeidsstyrken er registrert som arbeidssøkere i uke 21. I forrige uke var andelen 12,2 prosent.

— Det er veldig positivt at flere er tilbake i jobb. Vi ser nå en effekt av at blant andre butikker og frisører har åpnet igjen etter å ha vært stengt på grunn av streng smittekontroll. At noen velger å starte opp igjen gradvis, gir utslag i en økning av delvis ledige. Dette håper vi vil endre seg positivt mot sommeren, sier direktør i NAV Trøndelag, Bente Wold Wigum.

Kommuneoversikt (andel helt ledige):

Trondheim: 6,5 prosent

Steinkjer: 5,7 prosent

Stjørdal: 7,5 prosent

Levanger: 5,0 prosent

Verdal: 7,9 prosent

Namsos: 4,6 prosent

Orkland: 4,4 prosent

Melhus: 5,7 prosent

Fokus på inntektssikring

Hovedandelen av de som er arbeidsledig i Trøndelag er permittert som en følge av koronakrisen. Til tross for at mange nå er helt eller delvis tilbake i jobb, har NAV Trøndelag stort fokus på å hjelpe de som fortsatt er uten arbeid. Førsteprioritet er inntektssikring til de som står utenfor arbeidslivet.

— Vi jobber nå iherdig langs flere spor for å sørge for at vi kan betale ut lønnskompensasjon så raskt som mulig, og vil gi beskjed så snart vi og departementet har kommet til en løsning. Vi jobber nå med å analysere hvordan vi skal få dette til gjennom å utvikle et egnet og enkelt regelverk som vil gjøre det mulig å bygge saksbehandlingsløsninger med høy automatiseringsgrad, sier Wigum.

Ordningen som skal sikre permitterte full lønn i 20 dager skal være på plass i første halvdel av juni, ifølge arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

— Med normal kapasitet og fart på saksbehandling, hadde vi brukt over ett år på å behandle alle søknadene som har kommet inn på denne korte tiden. Vi har tatt store grep for å øke kapasitet og fart på saksbehandlingen, og vi regner nå med å være à jour allerede i slutten av juli.

Søk om forskudd

For de som nå venter på lønnskompensasjon og er i vanskelig økonomisk situasjon, er det inntil videre to muligheter til å søke om penger fra NAV.

— Permitterte har rett til lønnskompensasjon for de første 20 dagene. De første to dagene dekker arbeidsgiver lønnen, mens NAV dekker dag 3 til 20. De som har rett til dagpenger, kan søke om forskudd. For de som ikke har opptjent rettigheter til dette, er det mulig å søke om økonomisk sosialhjelp, informerer Wigum.

Flest ledige menn

Ledigheten synker for både kvinner og menn og i alle aldersgrupper. Det er nå menn i alderen 20-24 år som har høyest andel ledige med 9,5 prosent. Målt i antall er det fortsatt flest ledige menn i alderen 30-39 år.

Åpne butikker og frisører

Samtlige yrkesgrupper opplever nedgang i antall helt ledige. Reiseliv og transport (-300 personer), serviceyrker og annet arbeid (-296 personer) og butikk- og salgsarbeid (-267 personer) er de yrkesgruppene som opplever størst nedgang. Innen butikk og salgsarbeid ser vi også en nedgang i antall delvis ledige med 52 personer, mens reiseliv og transport (+115 personer) og serviceyrker og annet arbeid (+138 personer) er de yrkesgruppene som har størst økning i antall delvis ledige.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...