Nea Radio

- La oss være ærlige om vindkraftverk

SIER NEI: John S Opdahl sier nei til mer vindkraft. Foto: Andreas Reitan

- Vindturbiner representerer en potensiell katastrofe for alt fuglevilt, skriver John S Opdahl.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Når jeg leser om kommende vindkraftverk (av energimyndighetene kalt vindmølle-parker for å gjøre det mer spiselig/mindre brutalt) i Trøndelag, ser jeg allerede uærligheten fra første setning når det gjelder begrepet «vindmøller». Det er lettere å selge et prosjekt der det snakkes om vindmøller og ikke vindturbiner. Med vindmøller ser folk for seg rolig møller og fredelige landemerker i Danmark og Holland som i sin tid hadde som formål å bruke vindenergien til å male korn. Det som monteres i vindkraftverk er imidlertid vindturbiner, og det er noe ganske annet. For vindturbiner dreper.

Vindturbiner representerer en potensiell katastrofe for alt fuglevilt. Vindturbiner her i Trøndelag, som ellers i landet, vil være en total katastrofe hvis de etableres midt i trekkveiene til svaner, gjess og utallige andre fugler som vår og høst flyr nord og sør. Ikke minst problematisk vil det være når turbinene monteres i områder der bl.a. tusenvis av gjess som skal nordover til Svalbard har sine rasteplasser. Omfattende undersøkelser i en rekke land, blant annet USA (særlig i tilknytning til og det berømte vindkraftverket i Altamont pass i California), har dokumentert hvordan bl.a. rovfugl drepes i hopetall i tilknytning til vindturbinene.

Fra Norge vet vi at vindkraftverket på Smøla (med 68 vindturbiner) alene har drept et stort antall fugl, bl.a. over 100 havørn og en rekke andre fuglearter, særlig rype som flyr mot tårnet på turbinene og brekker nakken. Rapporten fra det omfattende prosjektet som NINA (Norsk institutt for naturforskning) hadde ansvaret for fra 2007-2011 ligger tilgjengelig på nettet for dem som ønsker flere detaljer om hvor galt det kan gå: https://www.nina.no/archive/nina/PppBasePdf/rapport/2010/620.pdf

Hva vet vi om skadeomfanget fra slike vindturbiner?

Under en fangstkongress i Madrid for noen år siden der Gunnar Aftret og jeg deltok ble vindturbiner diskutert, samt hvilken skade disse ville påføre sårbart fuglevilt. En kar som jobbet for viltforvaltningen i Ungarn fortalte at en venn i Østerrike hadde meddelt at det var opprettet en egen avdeling som skulle ha ansvaret med å plukke opp død fugl. Drept av vindturbiner. Dette hadde blitt nødvendig og aktualisert etter at 400 vindturbiner var satt opp i Østerrike, og spesielt rundt Wien. 4-5 mann var i arbeid og kjørte små golfkjøretøy med lyddempet eksosanlegg så de gikk helt stille. Det hele var et komplett hysh hysh-oppdrag da det ikke måtte komme fram hvor mange ørn og store rovfugler, samt ugler som hubro, svaner og gjess som ble drept av vindturbinene. Størst dødelighet rammet småfugl på trekk. Når disse fløy seg på vindturbinenes rotorblad kunne dette være i et enormt omfang. Han refererte til 411 drepte småfugl på en natt, oppsamlet i 26 søppelsekker.

Mange synes å mene at det ikke er så farlig om noen fugler blir drept av vindturbiner. Det er imidlertid viktig å huske at det begynner å bli mange langs hele kysten, og nå også i innlandet. Vindturbiner er i dag bare en av flere faktorer som legger press på en rekke fuglearter – titusenvis av kilometer med kraftledninger står som fangstfeller året rundt – fuglene kolliderer og drepes i hopetall også av disse. Det er den samlede belastningen som teller.

Sier nei

Som avslutning understreker jeg at samene skal slippe å streve med dette katastrofebidraget til norsk natur alene. Jeg sier nei til at slike turbiner skal monteres i urørt norsk natur, og samtidig true livsgrunnlaget til en allerede hardt presset reindriftsnæring. Jeg sier nei til å ødelegge landet vårt med vindturbiner, der det eneste formålet er å produsere strøm for salg til Europa. Norge er selvforsynt med fornybar energi, vi trenger ganske enkelt ikke mer. Fremfor alt sier jeg nei til å ofre våre dyrebare fuglebestander.

John S. Opdahl
Utgiver/redaktør av fagbladet Pelsjeger.

Formann i Fangstmanns-Foreningen i Norge.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...