Nea Radio

Gerd Fleischer får Fjellbu-prisen i Nidarosdomen

Gerd Fleischer tildeles Fjellbu-prisen. Foto: Arkiv

Gerd Fleischer er tildelt Arne Fjellbus kirke- og samfunnspris. Fleischer har gjennom hele sitt liv utfordret urett og talt de svakeste sin sak, heter det i juryens begrunnelse.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Fleicher var med på å etablere landets første krisesenter, og har i mange år kjempet for rettferdighet for «tyskerungene» etter andre verdenskrig.

Arne Fjellbus kirke- og samfunnspris deles ut hvert tredje år. I følge statuttene har prisen som målsetting å «gi oppmerksomhet og fremme bevisstgjøring rundt grunnleggende kristne og humanistiske verdier i det offentlige rom.»

Prisen ble opprettet i 2017, 75 år etter at domprost Arne Fjellbu sto opp mot Quslings NS-styre. De er naturlig at den deles ut i Nidarosdomen, hvor Fjellbu var både domprost og biskop.

Var selv tyskerunge

Årets prisvinner hadde en tysk soldatfar og ble selv offer for den trakassering som tyskerungene ble utsatt for etter andre verdenskrig. Senere har hun talt nettopp disse krigsbarnas sak med integritet og utholdenhet, helt frem til menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

- Jeg tar imot Arne Fjellbus kirke-og samfunnspris, ikke så mye for hva jeg har gjort eller ikke gjort i

livet mitt, men som en anerkjennelse av tyskerungene som verdige deltakere i feiringen av 75 år i

frihet. Dette er stort, det er mange av oss som i oppveksten ikke var velkomne eller som ikke turde

delta i 17.mai-feiringen på hjemstedet, sier Fleischer.

Verdig vinner

Fleischer har også hatt et sterkt engasjement for innvandrere og voldsutsatte kvinner. Hun var en av pionérene bak det første krisesenteret i landet - og har stått i spissen for SEIF (Selvhjelp for innvandrere og flyktninger) og Innvandrernes Foreldreforum.

Prisvinneren har kjempet en kompromissløs kamp mot tvangsekteskap, kjønnslemlestelse, rasisme og diskriminering. Hun har selv vært en nødhavn for enkelt-mennesker og utfordret til sterkere samfunnsansvar for alle utsatte.

- Gerd Fleischer bærer i sitt eget liv en sterk historie om mot og om å stå opp mot krenkelser og utenforskap. Tyskerungene og deres mødre ble behandlet på en måte som ikke var en rettsstat verdig. Det har vært viktig for prisjuryen å løfte frem dette aspektet akkurat i år, i jubileumsåret for freden, sier biskop Herborg Finnset

Får prisen i Nidarosdomen

Gerd Fleischer vil motta Arne Fjellbus kirke- og samfunnspris under en høytidelighet i Nidarosdomen, torsdag 4. juni kl. 14.00. Representanter for kirke og offentlighet vil være til stede under utdelingen.
Arrangementet vil være omfattet av gjeldende smittevernsregler.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...