Nea Radio

Nea Radio

Mye snø i fjellet:

Frykter enorme flomskader

Flomvarsel er sendt ut for store deler av landet. Her fra tidligere storflom i Trysil. Foto: Frende forsikring

Store snømengder smelter nå i fjellet etter den snørike vinteren. - Nå må folk ta grep for å sikre eiendommene sine. Hvis ikke kan det går skikkelig galt i år.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Det sier kommunikasjonssjef i Frende Forsikring, Heidi Tofterå Slettemoen.

Stedvis i Sør- og Nord-Norge er det opptil 300 prosent mer snø enn normalt på denne tiden, og Norges vassdrags og enerigidirektoratet (NVE) har sendt ut farevarsel for flere områder. NVE sier det er stor sannsynlighet for stor vårflom både i sør og nord.

- Vi forbereder oss på mange vil trenge hjelp etter flomskader de neste ukene, men ved å ta grep før smeltingen setter inn for alvor kan du redde eiendommen din, sier Slettemoen.

Små marginer
Varmere vær, nedbør og enorme smømengder i fjellet er en perfekt kombinasjon for flommen.

- Smeltevannet når vassdrag som er mettet av vann fra før. Ofte skal det små nivåendringer til, for å gi store flomskader, sier Slettemoen. Mange steder stiger også grunnvannet betraktelig når flommen kommer.

Dette kan du gjøre selv
De som bor i flomutsatte områder har vært gjennom vårsmeltingen tidligere, men i år kan det bli verre enn normalen.

- Sørg for at avløp og kummer er åpne slik at vannet har fritt leide. Er det fare for at vann kan komme inn i kjeller eller garasje, bør gjenstander løftes opp fra gulvet, sier Slettemoen i Frende Forsikring.

Hun anbefaler også at du rydder hage og tomt for alt som kan bli tatt av flomvannet. Og hold dører og vinduer til kjelleren lukket.

- Veigrøfter og stikkrenner går ofte helt eller delvis tette på grunn av kvister og annen tilgroing, og fordi rister foran inntak ikke blir rensket opp. Her har lokal beredskapsmyndighet, og hver enkelt forsikringstaker et ansvar for å begrense skade, sier hun.

Klar for ras av henvendelser
Hos Frende Forsikring rigger de seg for stor trafikk fra kunder som har fått vann i kjellere og oversvømte eiendommer.

- Takstfolk og oppgjørsavdeling hos oss sitter klare til å hjelpe. Når vannet renner inn har kundene våre et akutt behov for å vite at de får hjelp så fort som mulig. Når kunden får besøk fra oss dokumenterer vi skadene og setter i gang med skadebehandlingen med det samme, sier Slettemoen.

Forsikret mot naturskader
Alle bygninger og løsøre som forsikres mot brannskader blir automatisk også forsikret mot naturskade. Dette følger av naturskadeforsikringsloven. Ordningen administreres av Norsk Naturskadepool hvor alle skadeforsikringsselskaper i Norge er medlemmer.

Det siste store flomåret registrerte Norsk Naturskadepool 6900 skader og utbetalte 940 millioner i erstatninger. Dette var i 1995.

TIPS: Gode råd ved flomfare

Hold deg unna elver/bekker med stor vannføring!
Sørg for at avløp og kummer er åpne slik at vannet har fritt leide.
Se til at nærliggende bekker ikke er demmet opp av hageavfall eller andre gjenstander.
Fjern store kvister og gjenstander som kan hindre fri vannførsel. Flytt dem til et sted hvor de ikke kan bli tatt av vannet.
Rydd hagen for møbler, løse materialer, grill og gjenstander som kan bli tatt av flomvannet.
Er det fare for at vann kan komme inn i kjeller eller garasje, bør gjenstander løftes opp fra gulvet. Sett ting i hyller, reoler og plastbokser som tåler vann.
Fjern løse tepper og annet løst gulvbelegg.
Hold dører og vinduer til kjeller og loft lukket. Dekk til med sandsekker om nødvendig.
Følg med på nyhetssendinger og meldinger fra lokale myndigheter. Ved stor hendelse kan det bli iverksatt tiltak fra myndighetene.
Avtal med naboer eller venner om å foreta tiltak og holde øye med huset ditt dersom du ikke er hjemme.
TIPS: Gode råd ved flom

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...