Nea Radio

Nea Radio

Økonomiske vilkår for barnehager

Barnehagespørsmålet: På bildet fra venstre: Hans Petter Meisler, Anders Frost, Eva Lundemo, Brit R. Aune, Hanne L. Bakken, Frank Arne Hammer og Julianne M. Foss. Foto: Malvik Høyre

I Malvik kommune, har vi syv kommunale, fire familiebarnehager og fire private barnehager. Dette skaper et flott mangfold av barnehager.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 10.02.2020 kl 09:42

Mangfoldet gir valgfrihet for både foreldre og barn. En slik velferdsmiks, med private og offentlige drivere, er både nødvendig og bra.

Private barnehager finansieres med foreldrebetaling, og tilskudd fra kommunen. Foreldrebetalingen er tilnærmet lik over hele landet, mens tilskuddet til drift av barnehagen varierer.

Tilskuddet beregnes på grunnlag av to år gamle regnskapstall i kommunale barnehager. Malvik kommune har dessverre et veldig lavt tilskuddsnivå.

Da bemanningsnormen ble innført, økte kommunenes kostnader til bemanning. Tilskuddet til de private barnehagene øker imidlertid ikke før to år etter. Det gjør at mange private barnehager nå har store økonomiske vansker, går med underskudd og risikerer å bruke opp egenkapital eller går konkurs.

I Malvik, vil den ytterste konsekvens av den kursen som nå er satt, være at private barnehager i kommunen avvikles, og omlag 100 barn vil være uten barnehageplass i Malvik innen en 2-års periode.

Dette mener vi i Malvik Høyre det må gjøres noe med. Vi har derfor, sammen med årsmøtet til Trøndelag Høyre, vedtatt å jobbe for at det skal gjøres endringer i tilskuddssystemet til private barnehager. Endringene skal gjør at private og kommunale barnehager, likebehandles økonomisk.

I tillegge vil vi at utgifter til lærlinger i barnehager skal regnes med i beregningsgrunnlaget, og ikke minst at vi vil gjennomgå bemanningskravene i barnehagene, slik at de blir enklere å håndtere for barnehagene, samtidig som en opprettholder intensjonene med ordningen.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...