Nea Radio

Nea Radio

Behandles i Aresam i dag:

E6 delstrekning Leistad - Helltunnelen

Per Olav Bjørgum er leder for MDG Malvik. Foto: Anne Gundersen

– Prosjektet fra Nye Veier angående ny E6 i Malvik ikke svarer til samfunnets behov og strider imot det som vi i Malvik må prioritere, skriver Malvik MDG i et debattinnlegg.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Vi mener at det fremlagte prosjektet fra Nye Veier angående ny E6 i Malvik ikke svarer til samfunnets behov og strider imot det som vi i Malvik må prioritere. Planene til Nye Veier AS er ikke i samsvar med regjeringens nullvekstmål med hensyn til biltrafikk til de store byene, er ikke i samsvar med regjeringens klimamål, og bryter med våre egne målsettinger omkring jordvern.

Vi ser betydelig utfordringer for de som bor her i Malvik, for de som skal drive landbruk, for eiendommer som blir berørt, for økt støyproblem, og for de som blir estetisk berørt. Utbyggingen tar betydelig beslag i landbruksareal, med negativ effekt på landbruksnæringen og de som driver landbruk i området.

Videre er det utfordring i forhold til matproduksjon og matvaresikkerhet når vi bit for bit bygger ned matjord som er en meget begrenset ressurs i Norge.

Vi er også bekymret over Nye Veier sin forretningsmodell, hvor man lånefinansierer gigantiske motorveiprosjekter, og dermed gjør bilistene gjeldstynget i mange tiår fremover med store bompengekostnader, og det mangler en klar beregning av bompenger.

Vi syns ikke det er god distriktsprofil å bruke så mye på sentrale veier.

Det virker motstridende når ÅDT forutsettes økt fra 19.800 til 40.300, mens vi har vedtatt 0- vekst i personbiltrafikk.

Vi vil derfor legge frem følgende prinsippforslag som det må stemmes over først:

Aresam ber kommunestyret avvise hele Planid 201803. Det skal i stedet at kun lages doble tunnelløp!

Videre hvis det ikke blir flertall for ovennevnte er vår innstilling:

Generelt mener vi at en del av vedleggene i saksframlegget er til dels vanskelig å forstå, og her er noen kommentarer til hvorfor:

 Arealregnskap er kun delt opp i veg, rigg og deponi, og det er vanskelig å få en klar formening om tap av areal pr berørt part eller område. Det er også merket “Foreløpig”.

 Det mangler et klart svar på arealbruken på Leistadkrysset som forrige vedtak i Aresam etterspør

 Det henvises til positiv samfunnsnytte (planbeskrivelse kap. 5.13 (s. 105)) men konkret beregning er ikke fremlagt.

 Det henvises til hensyn til sør-boreal skog (Alternativvurderinger Leistadkrysset- Leistadåsen pkt. 2.4 s.7 ) som grunn til å beslaglegge mer dyrkamark på ved Leistad, men hva er grunnlaget for vern av dette området?

 Det er i presentasjoner sagt at støynivå blir lavere på ny vei pga støyskjerming, men da mangler sammenligningsgrunnlag. Vi må se på støy med og uten støyskjerming for 90km/t og med og uten støyskjerming for 110km/t for å kunne vurdere.

 Det er uklart hva som blir de økonomiske konsekvenser for kommune med f.eks veiforbindelse til Brattalia og Reitan-krysset.

 Det er uklart hva som er fordelen med å forlenge Svedalsvegen så mye kontra å bygge bru eller undergang, og hvordan de ekstra kostnadene til vedlikehold blir dekket.

Vi vil derfor legge frem følgende forslag til vedtak:

1. Aresam anbefaler kommunestyret å ikke akseptere framlagt plan fra Nye Veier. Det må minimum gjennomføres følgende endringer før vedtak i kommunestyret:

2. Endre planene til hastighet 90km/t

3. Gjøre en betydelig reduksjon av arealbruken i veikryss med av/påkjøringsramper og

rundkjøringer. Dette er mulig med hastighetsreduksjon fra 110km/t til 90km/t

4. Utrede en løsning hvor Leistadkrysset bevares som det er.

5. Utrede at utvidelse av vei forbi Leistadåsen trekkes mot åsen i stedet for mot

landbruksarealet.

6. Utarbeide en alternativ veitrase Sveberg - Brattalia på sørsida av Spar-kjøp

7. Utrede en løsning hvor Svebergkrysset bevares som det er.

8. Utrede om dagens bru over Homla kan beholdes som følge av 90km/t

9. Utrede om tunnel gjennom Svartløftberga kan gjennomføres som følge av 90km/t

10. Utrede en løsning med enten bru eller gangbru for Svedalsvegen

11. Midlertidig beslag i dalabakkan 47/45 tas ut av planen

For MDG Malvik

Per Olav Bjørgum

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...