Nea Radio

Om meninger, ytringer og holdninger

Rob Veldhuis. Foto: Per Magne Moan

Leserinnlegg fra ordførerkandidaten fra Røros Høyre.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Leserinnlegg:

I ulike innlegg på sosiale media og i artikler i media for øvrig angående «Grunneiermøte i Selbu 6. juni» ble det nevnt at sentrale politikere i Røros ble invitert.

Meg bekjent er det ingen politikker på Røros som har fått en invitasjon. Da virker det hele nesten som et opplegg for å øke konfliktnivået rundt reinsdyrdriften og er i hvert fall med til å sette mennesker opp mot hverandre.

Det som kommer ut i media om gjennomføringen av møtet er helt uakseptabel og har alt for mange likhetstrekk med en periode fra midt i forrige århundret! Det er meninger som ikke kan stå uimotsagt.

Slike meninger finner grobunn i et samfunn der debatten polariseres grunnet manglede fakta (kulturell) forståelse, fakta fornektelse, individualisering og fraværende empati og respekt. Da blir holdninger til meninger og kan fort utvikle seg til uønskede handlinger. 
Da kan det virkelig bli farlig!

Det som kan være lurt er å tenke over sin egen holdning litt oftere og ikke minst tenke litt på hvordan din holdning kan oppfattes av andre. Et eksempel på det er et utsagn jeg blir ofte konfrontert med: «Du blir aldri en rørosing» gjerne med en tilføying «man må har bodd her i minst 4 generasjoner for å bli en rørosing».

Har snakket mye om de utsagn med venner og bekjente fra fjernt og nært. Det som er en gjennomganger i samtalene er at alle tilflyttere som jeg har snakket med på Røros har møt samme holdningen og oppfatter det likt. Det er slike holdninger som kan utvikle seg til handlinger som går utover visse deler av befolkningen.

Det kjennes for mange tilflyttere ut som: «fint at dere flytter hit men vet at du blir aldri en av oss (selv om velkomsten og oppmerksomheten til nye tilflyttere er til tider fantastisk)». Fakta er at inkluderingen tydeligvis har sine klare grenser her på Røros, dessverre virker det nesten som om det finnes en form av klasseforskjell i lokalsamfunnet vårt.

Jeg føler meg rørosing siden jeg er stolt på og engasjert i rørossamfunnet. Hvis jeg ikke hadde vært det, hadde jeg flyttet for lengst, noe som dessverre stadig flere velger å gjøre, som befolkningsnedgangen viser.

Kanskje det er en sammenheng med lokale holdninger? Vet ikke jeg, men det jeg vet er at det ikke skader å ha en genuint positiv holdning ovenfor de som du ikke kjenner fra før og strekke inkluderingen litt lengre.

Jeg skal jobbe for at Røros blir en ‘JA’ kommune, ja til inkludering, ja til nærings- utvikling for eksisterende og nyetablerere, ja til barnehage plass til alle som trenger det når de trenger det, ja til åpenhet og gode saksutredninger.

Vi trenger flere innbyggere, flere innbyggere og flere innbyggere. O ja, jeg tror på Røros!

Rob Veldhuis
Ordførerkandidat Røros Høyre

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...