Nea Radio

Nea Radio

Trenger Selbu et kvinnepolitisk forum?

Hvorfor er det problematisk at det ikke er så mange kvinner i lokalpolitikken? Kjønnsbalansen er da ikke så skjev, er den vel?  Og hvor nøye er det egentlig, så lenge de folkevalgte gjør jobben sin? spør Sarah Rogstad Aspaas og Gro Mari Hanem Høiby, stiftere av Selbu Kvinnepolitiske Forum.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Her er noen fakta: Alle listetoppene til kommunevalget var menn. Den totale andelen kvinner på listene utgjorde bare 36,7 %. Kun 7 av 25 av representanter i kommunestyret er kvinner. Alle de tre hovedutvalgslederne er menn. To av tre nestledere i hovedutvalgene er menn. Både lederen og nestlederen i Kontrollutvalget er menn. I både formannskapet og i utvalgene er det flere menn enn kvinner. Hovedutvalg Samfunnsutvikling har ikke klart å fylle kravet om minst 40 % av hvert kjønn, så der er kun to av sju medlemmer kvinner.

Mønsteret er altså utvetydig: kvinner er underrepresentert på alle nivåer i lokalpolitikken i Selbu. Vi er overbeviste om at kvinner generelt ikke er mindre interessert i politikk og i samfunnet rundt oss enn det menn er. Det er heller ikke sånn at færre kvinner enn menn blir spurt om å stå på valglister. Derfor reiser kjønnsubalansen mange spørsmål og utfordringer.

Først og fremst lurer vi på hva det er som holder kvinner tilbake. Kanskje ligger noe av svaret i et aktuelt eksempel fra idrettens verden. Langrennsløper Kathrine Harsem uttalte nylig i Adresseavisen at hun har mindre respekt for kvinnelige trenere enn mannlige, fordi "den autoritære rollen tar menn på en annen måte enn kvinner". Vi mener dette er gammeldags, fordomsfull tenkning om mannen som sterkere og mer egnet til maktposisjoner enn kvinner. Slike fordommer finnes antageligvis i større og mindre grad overalt i samfunnet, også i Selbu. Kan det være noe av grunnen til at kvinner kvier seg for å gå inn i lokalpolitikken?

Helga Renå, Karin Galaaen, Inga Balstad. Dette er bare tre av mange sterke, dyktige, kvinnelige selbupolitikere. Det finnes flust av eksempler på at kvinner i lokalpolitikken i Selbu har like mye bein i nesa og er like flinke som menn. Kanskje (og bare kanskje) er det ting som skiller menn og kvinner i måten de utøver politikerrollen på, men det er irrelevant - for det er ingenting som skiller dem i egnethet som politikere.

Den skjeve kjønnsbalansen i kommunestyret er et demokratisk problem. De folkevalgte bør gjenspeile innbyggerne i Selbu, og bygda vår mangler ikke smarte, engasjerte kvinner som hadde vært en berikelse for lokalpolitikken. Utfordringa er å løfte dem fram. Vi må finne årsakene til at de sier nei til å stå på valglister, og til at de kvinnene som står på lister får færre personstemmer enn menn.

Selbu Kvinnepolitiske Forum vil ta fatt i disse problemstillingene. Vi vil brette opp ermene og prøve å gjøre veien inn i lokalpolitikken lettere for kvinner, blant annet gjennom kurs og samlinger for å bygge selvtillit. Vi vil leite etter fordommer og bryte dem ned om vi finner dem. Vi vil skape en arena der politisk interesserte kvinner på tvers av partier kan inspirere og motivere hverandre.

Det er så mange bra damer i Selbu. I 2019 håper vi å se mange flere av dem på valglistene til kommunevalget. Derfor mener vi at Selbu trenger et kvinnepolitisk forum. Er du enig? Vil du bli med og arbeide for en jevnere kjønnsbalanse i lokalpolitikken? Velkommen som medlem, og kom gjerne på infomøte/årsmøte.

Sarah Rogstad Aspaas og Gro Mari Hanem Høiby, stiftere av Selbu Kvinnepolitiske Forum

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...