Nea Radio

Nea Radio

Neadalen en del av Norge? En del av kloden?

-Derfor er jeg bekymret over "innnoverperspektivet" i dalføret og ikke minst fraværet av viljen til å løfte blikket, skriver Odd Gulbrandsen i dette leserbrevet.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Leserbrev fra Odd Gulbrandsen, Felleslista Ap/SV i Tydal:

Hensikten med dette leserinnlegget er å løfte fram noen utfordringer jeg ser som "fersk" politiker i Tydal. Jeg tror at hele landet, inklusive Neadalen, står foran noen store utfordringer. Skal vi opprettholde kvaliteten i vårt velferdssamfunn må vi gjennom store omstillinger. Dette er ikke bare ord, men en hard realitet. Raskest merkes dette geografisk på Vestlandet, ganske enkelt fordi her er det flest virksomheter knyttet direkte til oljesektoren. Vi merker det også i Selbu; ASTI som produserer og delvis sammenstiller produkter for bedrifter i mange bransjer, ser ordremengden fra kunder som er en del av oljemarkedet falle. Det betyr omstilling. Skal vi øke sysselsettingen og omsetningen for ASTI, må vi ut og finne nye kunder. Det må vi gjøre i konkurranse med andre leverandører i elektronikkbransjen.

Derfor blir jeg litt urolig når slagordet blir "Lett Tydal vårrå Tydal". Bruk samme tankegang og slagord for landet, kloden og bedrifter. Ingen sektor og ingen del av samfunnet står stille. Endringstakten har aldri vært større.

I Trondheim har Trondheims Næringsforening løftet fram følgende overordnet målsetting; Innen 2025 skal det finnes 1000 teknologibedrifter i Trondheimsregionen (en dobling fra i dag) og disse skal sysselsette 20 000 mennesker (en dobling fra i dag). Fundamentet for denne målsettinga er de komparative fordelene Trondheim har som teknologihovedstad med NTNU og Sintef. Er dette en viktig ambisjon som også vi i Neadalen bør koble oss tettere på? Vil det bety noe for eksisterende næringsliv? Vil det bidra til nye etableringer? Vil vi ha tjenester og ressurser disse bedriftene vil etterspørre? Vil de menneskene som skal arbeide i alle disse bedriftene etterspørre noe vi i Neadalen kan tilby markedet? Vil teknologihovedstaden ha ressurser vi må etterspørre i sterkere grad?

For to uker siden var jeg i møte med regjeringas ekspertutvalg for "Grønn konkurransekraft" ledet av Connie Hedegård og Idar Kreutzer. Et klokt initiativ fra statsminister Erna Solberg, og jeg har sansen for at ekspertutvalget reiser rundt for å fange opp de ulike utfordringene bedrifter og organisasjoner ser. Jeg merker meg også at de velger å starte rådslagningen på NTNU. Er "Grønn konkurranskraft" viktig for Neadalen eller er det en trussel fordi det kan innebære en endring?

Hvor har vi våre komparative fortrinn her i dalføret? Er Trondheimsregionens fortrinn en del av våre fortrinn? Hva skal vi leve av om 30 år for å opprettholde et velferdssamfunn?

Derfor er jeg bekymret over "innnoverperspektivet" i dalføret og ikke minst fraværet av viljen til å løfte blikket. Hegner vi oss om "lett Neadalen vårrå Neadalen" svikter vi vår oppgave. Da blir vi som Bøygen i Peer Gynt; Vi går utenom. Utenom de store utfordringene. Ikke fordi noen enkelt av oss har svarene, men vi plikter å peke på utfordringene og stille spørsmålene.

Odd Gulbrandsen

Storsylen (Foto: Lars Reitan)

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...