Nea Radio

Nea Radio

LESERBREV: Vi trenger færre og større kommuner

Åtte av ti nordmenn bor i byer og tettsteder. Det taler for færre og større kommuner. Hvis ikke kan kommunestrukturen bli en hemsko for innovasjon og nyskaping. 

Åtte av ti nordmenn bor i byer og tettsteder. Det taler for færre og større kommuner. Hvis ikke kan kommunestrukturen bli en hemsko for innovasjon og nyskaping.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Som konsulenter med bred erfaring innen organisasjonsutvikling, har vi gjennom samarbeid med en rekke norske kommuner gjort oss noen erfaringer og refleksjoner om fremtidig norsk kommunestruktur.

Meningsmålinger viser at et flertall av befolkningen vil ha færre og større kommuner. Problemet er at Stortinget nærmest har gitt små distriktskommuner vetorett i den pågående kommunereformen.

Stortinget bør nå ta hensyn til at flertallet av befolkningen bor i urbane strøk. Små kommuner sliter med næringsutvikling, kommuneøkonomi og tjenestetilbud. Likevel blir det når kommunereformen diskuteres i små kommuner, lagt større vekt på nærhet til politikerne enn bærekraftig utvikling.

Flytter til byene

Det er i dag 428 kommuner i Norge. Over halvparten av kommunene har under 5 000 innbyggere. De 100 største kommunene i Norge utgjør ca. 75 % av befolkningen. I følge SSB bor åtte av ti i dag i byer og tettsteder. Befolkningsveksten i de de sentrale byområdene er forventet å holde seg høy. På tross av en relativt bred oppslutning om distriktspolitikken i Norge, har urbaniseringen fortsatt i samme takt som i resten av Skandinavia.

Byer gir nyskaping

En vekst i byene gir positive samlokaliseringseffekter ved at små avstander gir bedre muligheter for næringsklynger med ideutveksling og læring. Vi kan godt si at byer er en forutsetning for nyskaping. Det bør likevel nevnes at byområder også gir noen urbaniseringsulemper i form av trengsel, kø og boligmangel.

Omstillingen i næringslivet skjer ved at høyproduktive næringer erstatter lavproduktive. Et høyt utdanningsnivå bidrar til mobilitet og omstillingsevne. Tre av fire arbeidstakere arbeider i dag innenfor handels- og servicenæringene i privat og offentlig sektor.

I en verden med et internasjonalt næringsliv og et globalt matfat, må Norge gjøre det beste ut av sine muligheter. Fremtidens næringer vil være kunnskapsbaserte, miljøvennlige og kundeorienterte.

Norske varer og tjenester konkurrerer, i første rekke regionalt, men også globalt. Kommunene må derfor gjøre seg attraktive for kunnskapsbaserte arbeidsplasser. Da vil distriktene i Norge bli satt under ytterligere press.

Høyere utdanning bidrar til sentralisering

Andelen med utdanning på universitets- og høyskolenivå i den yrkesaktive delen av befolkningen øker kraftig. Over halvparten av førstegangsstudentene studerer utenfor hjemfylket og vender sjelden tilbake til utkantkommunene. Fram mot 2040 vil tallet på eldre fordobles. Mye av «eldrebølgen» vil komme i små kommuner.

Bedre planlegging

For mange kommuner innenfor samme arbeidsmarkedsregion gjør at ansvaret for planlegging blir fragmentert. Det gjør det vanskeligere å sikre en helhetlig og samordnet samfunns- og næringsutvikling.

Mangel på effektive beslutningssystemer i urbane regioner med mange kommuner med ulik størrelse, hemmer innovasjon og nyskaping. De som pendler over kommunegrensene får ikke være med å påvirke utviklingen i kommunene hvor de arbeider. Pendlerne over kommunegrensen utgjør faktisk en tredel av den yrkesaktive befolkningen.

Derfor er det mange faktorer som taler for en forenkling av dagens kommunestruktur.

Førstelektor Svend Asle Eggen ved Handelshøyskolen BI - Campus Trondheim og Helge Mjøen, Høgskolelektor II ved Handelshøgskolen i Trondheim, NTNU.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...