Nea Radio

Nea Radio

Holtålen Arbeiderparti signerer uttalse fra søsterpartiet i Selbu om pressestøtte

Lokalpolitikere krever likebehandling av lokalradio og lokalaviser.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Stadig flerepolitikere tar til orde for en mer rettferdig fordeling av pressestøtte mellom lokalaviser og lokalradio.  Mens enkelte aviser får flere hundre tusen kroner i årlig støtte, så blir ikke lokalradioene tilgodesett med en eneste krone.

For 2015 fikk både Fjell-Ljom og Selbyggen 479.000 kroner i produksjonsstøtte.

Nå har årsmøtet i Holtålen Arbeiderparti skrevet under et opprop fra Selbu AP på nettopp dette:

Likebehandling mellom lokalradioer og lokalaviser

Pressestøtte er i dag kun forbeholdt aviser. Norsk Lokalradioforbund har i lang tid etterlyst en tilsvarende ordning for sine medlemmer. Mens en lokalavis med en ukentlig utgave kan få nærmere 500.000 kroner årlig i statsstøtte for å drive journalistikk, må en lokalradio med daglig nyhets- og kulturformidling, f. eks betale avgifter til organisasjoner som Tono og Gramo på flere hundre tusen kroner årlig. Dette er en av grunnene til at lokalradiobransjen mener de bør behandles på lik linje med lokalaviser med hensyn til pressestøtte.

Et flertall av norske lokalradioer har fått forlenget sin konsesjon på FM fram til 2022 for at de skal få mer tid til å komme seg over på den nye plattformen DAB+. Stortinget har tidligere vedtatt å ta halvparten av de midlene som lokalradioene får til programproduksjon og kompetanseheving, og øremerke dette til digitalisering. Dette beløper seg til om lag 6,5 millioner kroner årlig. I sitt alternative statsbudsjett foreslo Arbeiderpartiet å øke støtten til lokalradioer med tre millioner kroner. Pengene var tiltenkt digitalisering av lokalradioer.

Ambisjonen med DAB er å gi folk et bedre og mer mangfoldig radiotilbud. Det er dessverre lite som tyder på at disse beløpene er tilstrekkelig til at også små, ikke-kommersielle lokalradioer i distriktene har muligheter til å bli med over på den nye plattformen. Dertil trenger de vesentlig større finansiell bistand. I krevende topografiske områder i distrikts-Norge, er DAB så langt bekreftet å dekke vesentlig dårligere enn FM. Utbygging og drift av DAB er også betydelig dyrere enn FM. Resultatet kan bli at overgang til DAB går i favør av kommersielle aktører i sentrale strøk av landet. Dette kan i verste fall gi et mindre radiomangfold og færre talerstoler for det frie ord.

I forslaget fra «Demokrati- og medieutvalget» i Arbeiderpartiet, heter det at staten må sørge for rammebetingelser i mediefeltet som gjør det mulig å finansiere journalistikk, ytringsfrihet, mediemangfold og konkurranse i alle deler av landet. Det heter videre at produksjons-tilskuddet fortsatt skal gå til nyhets- og aktualitetsmedier som bl.a. har betalende lesere. Det kan ikke tolkes annerledes enn at lokalradioer fortsatt skal holdes utenfor ordningen.

Holtålen Arbeiderparti mener dette ikke er godt nok og vil komme med følgende uttalelse:

Allmenn-kringkastere basert på lokal nyhets- og kulturformidling, må ha samme mediestøtte som lokalavisene.

Vi støtter kravet fra bransjen om likebehandling mellom lokalradioer og lokalaviser. Dette gjelder både tilskudd til digitalisering, momsfritak og produksjonsstøtte.

Dersom lokalradioer skal distribuere på DAB i hele landet, må det offentlige ta ansvar for utbygginga av lokale nett slik at hensynet til godt etablerte distriktsradioer blir ivaretatt.

Uttalelsen oversendes årsmøtet i Sør-Trøndelag Arbeiderparti.

For Holtålen AP

Styret v/ Dag Knudsen

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...