Nea Radio

Nea Radio

LESERBREV: ?«Itj kok Røroskål tå alt!»

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Til Arbeidets Rett og herr -sperr, du i Uta stugguglasa ...

Foto Unni M Fjellheim

Først en takk til Retten for at dere responderte fra en leser tidligere i vinter, om Rettens dekking av også noe positivt om samers reindrift og verdiskapingen den gir til Rørostraktene.

I reportasjen «En opplevelse av tilhørighet» i Retten 11.mars i år, ses fra yttersiden en bra historie og fine bilder, men noen faktiske feil kunne vært unngått om jeg hadde fått lest igjennom på forhånd, og de feila får journalisten stå for sjøl.

Sist fredag, 15.april, leser jeg Uta stugguglasa, et fast innslag i Retten der ytringsfriheten kan være ganske så stor. I et område der en har levd med næringskonflikter i årevis er det sårbart hvordan en bruker meningsytringer for ikke å forsterke negativitet. Selv i en spalte som Uta stugguglasa.

Og det er vel å forstå at i Uta stugguglasa settes blikk på saker en synes folk bør merke seg ved? ?Lokalavisa betyr mye for mange, også for oss, og som e-avis leses den langt utover Røros sine grenser? Men omverdenen ser kanskje ikke Røros-skikken som vi må forholde oss til, og som har vokst fram side om side med jekke-kulturen som også er et fenomen her.

Så til dette sperregjerdet herr -sperr uttaler seg om, for siden å svitsje direkte over til en problemstilling på andre siden av Atlanterhavet? Panama-dokumentene (og DNB) ... Ja, du -sperr «Uta stugguglasa», deg skulle jeg ha likt å treffe, gjerne over en kaffe-kopp. ?Det gjerdet som omtales så sterkt, ja, det er synlig fra veien. Gjerder her og der er vitner for aktive prosesser være seg enig eller ikke. Arbeid med rein har til likeså lagt igjen historiske stolpehull også i områder lenger vest i landet Norge.

Vi skal fortsette å bo her side om side, og alle har vi barna våre, i de samme bygde-skolene. Selv, som seksåring, dro jeg i veg de 300 kilometerne, til første skoledag en augustdag i 1975. Og tilbrakte de ni skoleårene på sameskole i Snåsa, og fikk slik en likeverdig skolegang, d v s en skolegang som understøttet våre livsverdier, slik bygde-skolen gjør det for bygde-barn. Som foreldre har vi sendt våre barn til bygde-skolen, få kilometer fra hjemmet og like ved det omtalte gjerde. Diskursen om dette gjerde, som har fått -sperr til å også konstruere et nytt ord, 'Tradisjonskonflikt'.

Er det kanskje en «ny ingrediens» til Røroskålen? (Selv kommer jeg ikke til å ta inn dette ordet i mitt vokabular). Men han i Uta stugguglasa fikk også meg «i tale». For den eneste måten å komme til orde på her i traktene, er å skrive sjøl. ?No som alle vet at rein levde her i trakten med sine gjetere, lenge før Sta'a eller Plaassja (samisk; trakt med steinblokker) ble til, så er ikke denne del av historien noe som er av lokalsamfunnets interesse lenger.No handler det mere om - «Kess koke Røroskål? Nåe je vet, e att'n bli søkka go' når'n e kokt på renskjøtt, slik' n vart, her borti før i ti'n.»

Gåebrien sijte, 20.4.2016 ?Unni M. Fjellheim

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...