Nea Radio

Nei, Norge er ikke digitalisert

DIGITALISERING: - Nei, Norge er ikke digitalisert, sier ordfører Ole Morten Balstad i Selbu kommune. Foto: Andreas Reitan

- Det er mye som mangler før hele Norge er digitalisert, det er faktisk mye som mangler før hele Norge har brukbare telefonsignaler, og vi skriver faktisk 2020, fastslår Selbus ordfører Ole Morten Balstad.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Digitalisering er kanskje vår tids viktigste infrastrukturelle utviklingstiltak, dette ikke minst knyttet til faktorer som mobildekning og høyhastighets bredbånd. I en tid der alt av kommunikasjon vi enten gir fra oss eller tar imot penses over på digitale flater, er det å ha god nok infrastruktur til å henge med på denne utviklingen alfa omega.

Er så Norge, verdens beste land å bo i, digitalisert. Nei, Norge er ikke digitalisert. Norge er bare deldigitalisert og i høyeste grad skjevdigitalisert. Det er mye som mangler før hele Norge er digitalisert, det er faktisk mye som mangler før hele Norge har brukbare telefonsignaler, og vi skriver faktisk 2020.

Midt oppi alt dette stenger Telenor ned sine kobberlinjer over det ganske land. Alt av kobberlinjer skal fases ut innen utgangen av 2022. Dette fører til at fasttelefonen faller ut, forsåvidt ikke det verste, men verre er det at mange også mister nettilgangen, dette uten at kundene får erstatning med tilsvarende bredbåndstjeneste. I Selbu får flere nå kuttet kobberlinja, men som erstatning for kobberforbindelsen får de som svar fra Telenor «at de dessverre ikke har en annen løsning for dette området på nåværende tidspunkt».

Hvem får så ansvaret for å skaffe til veie god nok nettilgang, som i dag bør være stabilt over 100 Mbps både opp og ned? Telenor tar ikke ansvar, selv om det er pålagt å ta ansvar. Staten kommer med en liten pott økonomiske midler, midler som imidlertid er for en dråpe i havet å regne i den store sammenhengen. Ansvaret blir i sin helhet lagt over på den enkelte kommune som da må finansiere dette av egen lomme, eventuelt sammen med utbyggere og andre offentlige finansieringsinstitusjoner. Det sier seg imidlertid selv at en kommersielle utbyggere nok langt heller vil bruke ressurser på et rimelig tett befolket område i stedet for en forblåst kystøy eller ei fjellbygd i innlandet, og da faller både ansvaret, samt ikke minst en tung økonomisk bør, i sin helhet ned på den enkelte kommune.

All ære til Trøndelag Fylkeskommune som har forstått viktigheten av den digitale infrastrukturen både i form av økonomiske bevillinger og kompetente ansatte, og faktisk fått utrettet veldig mye når det gjelder både mobildekning og høyhastighets bredbånd. Men innsatsen fra kommuner og fylkeskommuner er langt fra nok, og her er det noen som hopper bukk over et ansvar som helt klart burde vært statlig. Når vi en gang i tiden fikk strekt telefonledninger frem til de ytterste utposter burde det være rimelig enkelt å få dette til i dag, der en faktisk kan sende samme informasjon gjennom lufta.

Denne saken er også i aller høyeste grad et distrikspolitisk spørsmål. Det er ikke til å stikke under en stol at det er distriktene som har fått den minste andelen av de digitaliserte godene, og det er også her kostnadene med utbygging er både størst og tyngst å dekke inn. Derfor blir det feil når det hevdes at digitaliseringen har forsterket sentraliseringen. Ja, digitaliseringen har forsterket sentraliseringen, men dette er ikke fordi Norge er digitalisert. Dette er fordi at Norge er deldigitalisert og i høyeste grad skjevdigitalisert, og denne skjevdigitaliseringen har skapt enda større forskjeller mellom befolkningstette og grisgrendte strøk.

Selbu kommune har de siste to årene hatt en meget offensivt satsing på utbygging av høyhastighets bredbånd og mobildekning. Dette ser vi allerede har en positiv effekt i forhold til både bosetting, næringsutvikling og som attraktiv hyttekommune. Dette er imidlertid ikke på grunn av en overordnet statlig satsing på digital infrastruktur, men et resultatet av en villet og målrettet kommunal satsing. Dersom ikke Staten er villig til å ta et større ansvar for digitaliseringen av Norge, vil Norge fortsatt forbli både et deldigitalisert og i høyeste grad et skjevdigitalisert land.

Ole Morten Balstad
Ordfører
Selbu kommune(AP)

Innlegget ble første gang publisert i Adresseavisen

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...