Nea Radio

Nea Radio

Refleksjoner etter kommunestyremøtet i Tydal

av Gunnbjørn Berggård

-De forhandlingene som skal gjennomføres kan bli det viktigste dette kommunestyret skal håndtere i perioden, skriver tidligere tydalsrådmann Gunnbjørn Berggård (bildet) i denne kronikken.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Kommunestyret 11.02.16. Refleksjoner 

Selbu: 

Tydal kommune har tidligere gjort et klart retningsvalg i kommunereformen: Ønsker å bestå som egen kommune, eller vurdere Værnesregionen som alternativ. Ny invitasjon fra Selbu kommunestyre blir lest opp av ordføreren i møte 11.02.16.

Et eventuelt nytt retningsvalg er en stor og avgjørende sak i prosessen. Enda med alvorlig så langt ut i prosessen. Likevel velger kommunestyret å saksbehandle denne over bordet, uten forutgående dokumentasjon, samtaler eller saksforberedelse. Det er på grensen til useriøst å gå ut i åpent lende på denne måten nå.

Det ble sagt at samarbeidet i Værnesregionen «skranter litt». Det er tvilsomt om dette er sant, men kanskje skranter det litt nettopp fordi det er blitt så omfattende og komplisert at det åpenbart bør vurderes en sammenslåing? Dette er naturligvis helt ulogisk: Selbu er ikke på noen måte et alternativ til Værnesregionen. Avhengigheten vil være omtrent like stor som før. Vi vil bare få en svakere posisjon i Værnesregionen. Tjenestekjøp ble også nevnt som en mulighet. Det er helt uaktuelt (og svært udemokratisk) i den størrelsesorden det her er snakk om.

Tydal og Selbu er ingen reform! Det er en avsporing som tar tid og krefter i en allerede meget krevende prosess. En presset administrasjon har mye mer enn nok allerede med det som må utredes. Alternativet for en framtidig sammenslåing kan ikke være annet enn en ny struktur som dekker det meste av våre behov for tjenester og utvikling.

Ordføreren i Selbu har gjentatte ganger sagt at reformen nå dreier seg bare om økonomi. (Det er naturligvis ikke korrekt). Når han vil slå seg sammen med Tydal, er det da av rent økonomiske grunner......

Det er vanskelig å se noen bedre grunn til å slå sammen Selbu og Tydal i dag enn det det var i 1964, eller 1901.....

Men vedtaket om å utrede dette alternativet er kanskje bare en høflighetsfrase, som kan avklares og parkeres over en kopp kaffe.

Folkeavstemning:

Rissa og Leksvik avholdt folkeavstemning. Men da over en ferdigforhandlet avtale. Det vil være svært vanskelig å definere en folkeavstemning som er rimelig forståelig uten nettopp et slikt grunnlag. Dersom man ikke har et slikt grunnlag klart tidsnok, bør man avstå fra folkeavstemning. Det vil ikke bli en metodisk forsvarlig gjennomføring.

Strategi forhandlinger:

De forhandlingene som skal gjennomføres kan bli det viktigste dette kommunestyret skal håndtere i perioden. Strategier og grunnlag burde vært på plass. Når de ikke er det må all styrke og alle ressurser settes inn på dette nå. Det gjelder rammene for Tydals framtid. Verken mer eller mindre.

Gunnbjørn Berggård

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...