Nea Radio

Nea Radio

Leserbrev:

– Felles søppel, felles plukking?

Fra strandryddeaksjonen "Rent Røros", 2. mai 2020.

MdG på Røros har arrangert strandrydding og foreslår at Røros kommune innfører en fast årlig plukkedag.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Miljøpartiet de grønne Røros arrangerte strandrydding for tredje år på rad 2. mai. Tusen takk til alle som møtte opp og også til de som ble rekruttert på stedet! Vi ryddet i områdene rundt Slegghaugan og i grøftene opp mot Småsetran og på Haugan. Søppel i vinden havner i grøftene og flyter ut i vassdragene og havet, først som makrosøppel og etter hvert som mikroplast.

Rørosmuseet stilte med bålpanne og fyringsved, og det ble grilling av den store snakkisen om dagen, Go'vegan vegangrillpølser, som produseres av Leiv Vidar for Synnøve Finden.

Det gir både glede og sorg å plukke andres søppel; glede på vegne av naturen som blir kvitt mikroplast og giftstoffer for hver sneip, snus og tyggis man plukker, og sorg basert på den uendelige mengden søppel som bare faller og faller til marken og vassdragene, år ut og år inn.

Man plukker ikke bare søppel fra ukjente avsendere, men også søppel som tydelig hører til grunneier eller foretakene som bruker plassen. Vi hadde kommet mye lenger med søppelplukkingen om også alle foretakene deltok og rensket sitt eget område og parkeringsplass.

MDG Røros har tidligere foreslått at politivedtektene for Røros kommune kan endres til å tillate bøtelegging av forsøpling, og at kommunen bør utplassere søppelkasser ved turområder som kan benyttes til både søppel og hundeposer.

De grønne har også et ønske til: Kan ikke Røros bli den første kommunen som fastsetter en årlig plukkedag for alle borgere og foretak? Herved kastes en rød-blå-grønn plastbadeball over til Røros kommunestyre eller til teknisk avdeling. Plukk opp ideen og sett en dato!

Hanne Feragen
Miljøpartiet de grønne Røros

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...