Nea Radio

Nea Radio

LESERBREV: Holtålens mest omtalte jordelingssak det siste året

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Leserbrev,  Haltdalen 11.04.2016

Gladsak i Haltdalen - næring og landbruk gis muligheter

I Formannskapet i Holtålen 23.02.2016 fattes et positivt vedtak for både næring og landbruk på «Husmåssåsida» i Haltdalen. Det gis konsesjon til å drive næringsvirksomhet basert på hest på eiendommen gnr. 224 bnr 9, under forutsetning av at parsellen på knappe 4 dekar på østsiden av Rønningsvegen i Haltdalen selges til tilstøtende eiendom gnr 223 bnr 1, et gårdsbruk i aktiv drift hvor det i de senere år bl.a. er bygd ny driftsbygning.  (se vedlagt kartskisse)

Klikk på kartet for større bilde.

Den nevnte eiendommen 224/9 er en enhet som ble opprettet etter jordlovbehandling i formannskapet i 2015. Et enstemmig formannskap tillot da å dele eiendommen på ca. 25,3 dekar fra gårdsbruket den opprinnelig tilhørte, og tillot samtidig å dele eiendommen i to etter den kommunale Rønningsvegen i Haltdalen. En naturlig oppfølging av dette enstemmige vedtaket var å innvilge konsesjon og opprettholde delelinjen Rønningsvegen lager. Vedtaket i formannskapet 23.02.2016 ble derfor å innvilge konsesjon som beskrevet i innledningen over. Landbruk er den 3. største bransjen i kommunen, og det fordrer at næringen gis nødvendig oppmerksomhet i politiske behandlinger.

Ved å sette seg inn i saksdokumentene helt siden sakens opprinnelse inkl. kartvedlegg, er det åpenbart hva som er det samfunnsmessig fornuftige og rasjonelle vedtak i saken.

Konsesjonslovene skal bl.a. ivareta driftsmessige gode løsninger.

Med dette vedtaket sikres et gårdsbruk i aktiv drift eierskap til sin egen driftsvei og noe større areal nært driftssenteret.

Arronderingsmessig gunstig ved at en sikrer større sammenhengende areal.

Trafikksikkerhetsmessig er det tryggere, ved at en unngår en eiendom delt i to med næringsvirksomhet på begge sider av en offentlig vei.

En vei er en enkel og naturlig grense å forholde seg til, noe alle grunneiere har erfart i praksis.

Langs kommunal vei er det byggegrense 15 meter fra veiens senterlinje, det begrenser i stor grad utnyttelsen av den østligste parsellen bygningsmessig sett, det taler for deling av eiendommen. Teigen er som det vises på kartvedlegget en relativt smal tarm, og utgjør bare ca. 15% av totalarealet på 224/9.

Rådmannen i Holtålen argumenterte tydelig for deling av teigen i det åpne møtet i formannskapet, ut fra et helhetlig perspektiv og det enstemmige vedtaket fra september 2015 -  det er verdt å merke seg.

I Formannskapet ble det fra enkeltmedlemmer nevnt at å dele eiendommen ville bety «bråk» fra enkeltpersoner. I et slikt klima blir det krevende å være lokalpolitiker.

I eiendomsspørsmål er det viktig å se eierskap og drift av landbruksarealer i et lengre perspektiv, uten å henge seg opp i hvilke personer som eier dem akkurat i dag. For samfunnets skyld er det viktigst å vurdere hva som er en samfunnsmessig god løsning på sikt.

Med vedtaket i formannskapet 23. februar sikres et nytt næringstiltak basert på hestehold og et gårdsbruk i aktiv drift nye muligheter. Det er det grunn til å applaudere - de ønskes lykke til!

Så litt om debattform og vanlig folkeskikk. 

Samtlige som har behandlet saken er habile og har ingen egeninteresse i vedtaket, som er meget godt begrunnet. Jan Håvard Refsethås er ifølge eiendomsregisteret ikke eier av gnr 223 bnr 1, men driver landbruksdrift på eiendommen til sin samboer. Undertegnede er heller ikke leietaker hos Refsethås, men hos eieren av gnr 223 bnr 1.

I lokaldemokratiet som i andre samfunnsorganer oppstår det uenighet. En må diskutere sak, ikke person. Dette er lokalpolitikerne i Holtålen omforent om etter opplæring av det nyvalgte kommunestyret.

Imidlertid opplever en at enkeltpersoner utenfor det politiske miljø, i Meningsretten og blant «nettroll» Facebook tar personer og ikke ballen. Om en er uenige i politiske vedtak, er det utenfor enhver folkeskikk å skulle fremsette grovt uriktige og udokumenterte påstander om personlig vinning og korrupsjonslignende tilstander, knyttet til navngitte personer ifm. behandlingen av konsesjonssaken. Det er en hersketeknikk som er langt unna vanlig folkeskikk, sågar ulovlig!

En slik debatteknikk fremmer heller ikke gode prosesser og fremkaller frykt for å fatte de riktige vedtak for fremtiden. Det er ingen tjent med.

 

Gudbrand Rognes, Kommunestyrerepresentant Felleslista av Sp og V i Holtålen.

(Vara til Formannskapet)

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...