Nea Radio

Pressekonferanse fra Stjørdal:

Les ordførerens innlegg

Her kan du lese ordfører Ivar Vigdenes sitt innlegg fra onsdagens pressekonferanse om koronasituasjonen i Stjørdal.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Kjære alle sammen.

Før helga innførte vi en 4-dagers sosial nedstenging som i går ble utvidet med én dag. Innførsel av virus fra østlandet i forkant av påska, og med viderespredning gjennom ulike fester i påskehelga, ga mange nærkontakter og representerte potensial for et stort utbrudd.

Vi hadde behov for å smittespore, teste og karantinere for å få overblikk over situasjonen.

Vi avventer fortsatt noen prøvesvar. Prøvesvar vil vi for så vidt til enhver tid ha liggende til besvarelse. Men vi føler vi har fått mange nok nå til å kunne danne oss et hovedinntrykk av hvordan dette utbruddet ser ut til å ha gått.

Dette hovedinntrykket er at vi har vært heldig.
Til tross for at antallet smittede i seg selv klassifiserer oss som rød, så virker det som videresmitten fra festene i påskehelga har vært begrenset.
Videre mener vi med en stor grad av trygghet (og etter betydelig innsats fra våre smittesporere og testteam) å ha oversikt over smitteveiene, og at vi har fått karantinert nødvendige nærkontakter.

På denne bakgrunn har vi i dag konkludert med at vi går tilbake til nasjonale retningslinjer med umiddelbar virkning og på ubestemt tid. Disse igjen, er det varslet ytterligere lettelser i fra fredag av.

Situasjonen er imidlertid fortsatt preget av stor smitte på østlandet og enkelte andre kommuner i Norge, herunder et større utbrudd i Steinkjer nord for oss. Videre kan vi ikke utelukke at det kan dukke opp smitte som vi også i vårt utbrudd har oversett, som nærkontakter som har glippet for oss eller lignende.

Av denne årsak fordrer situasjonen fortsatt økt årvåkenhet, og vi vil på denne bakgrunn presisere følgende:

- Vi opprettholder den sterke anmodningen om å unngå reiser til kommuner med høyt smittetrykk

- Vi understreker betydningen av å teste seg ved de minste tegn på symptomer

- Vi oppfordrer fortsatt alle til å laste ned den nye smittestoppappen

Kommuneoverlegen vil utdype de smittevernfaglige vurderingene, si litt mer om tallene bak, og i tillegg dele noen erfaringer vi har gjort oss knyttet til det med hvordan smitte kan påvirke hukommelse hos smittede. Kommunedirektøren/etatssjefene vil gjøre rede for noen av de implikasjonene de nasjonale retningslinjene gir for vår kommune.

Før jeg gir ordet videre vil jeg imidlertid avrunde med noen ord om den lokale handelsstanden og næringslivet. Disse utgjør arbeidsplassene til folk, inntekta til familier og verdiskaping i samfunnet.

Vi har nok en gang fått demonstrert de betydelige kostnadene som følger med en utbruddssituasjon. Mange hundre i karantene er ikke kostnadsfritt. Et stort smittesporingsapparat og testaktivitet koster penger. Anmodninger om å begrense aktiviteten blir heldigvis fulgt opp, men har den konsekvens at det omsettes og handles mindre.

Av denne grunn bør situasjonen vi har opplevd nå i etterkant av påska minne oss om to ting:

Det ene er hvor viktig det er å følge råd og anbefalinger også i de perioder hvor det lokale smittetrykket er lavt.

Det andre er å benytte periodene uten lokale tiltak og anmodninger til å støtte opp under omsetningen i lokalt næringsliv og arbeidsplasser i den grad vi kan bidra til dette.

Akkurat i den situasjonen vi nå står oppe i, og etter hvert som de nasjonale tiltakene forhåpentligvis blir lettet på ytterligere, og vi like forhåpentligvis unngår nye lokale utbrudd: så vil jeg oppfordre alle til å tenke over dette. Kanskje er det noe vi har handlet på nett som vi like godt kan handle lokalt i tiden fremover for eksempel.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...