Nea Radio

Nils Bull ble stilt ut i Paris:

Les historien i Gauldalsminne

Nils Bull (Bildet) og ektefellen Ann Margrethe, bodde i Hessdalsfjellene og ved Riasten. De deltok på flere turer til utlandet, blant anet til Paris og Chicago, der de regelrett ble stilt ut og folk betalte for å se dem. Foto: Privat

2020-utgaven av årboka for Gauldal Historielag har kommet.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Utgiver av Gauldalsminne, er Gauldal Historielag og nedslagsfeltet for laget dekker området fra Melhus til Røros.

Mellom permene i årets utgave er det 300 sider og inneholder artikler som dekker tema helt fra istida og frem til i dag.

Samer på utstilling i Paris

Blant annet kan man lese Terje Fagereng artikkel om samefamiliene fra Gauldalsvidda som ble sendt på utstilling i Paris og Chicago der folk betalte for å se på dem og det livet de levde.

– Det er en helt utrolig historie. Ekteparet Nils og Ann Margrethe Bull hadde tilhold blant annet Hessdalen, Riasten og Budalsfjella. De deltok på alle disse utenlandsturene, skriver redaktør for årboka, Oddbjørn Snøfugl.

Spanska

En annen av bidragsyterne er bygdebokforfatteren Aud Mikkelsen Tretvik, som skriver om spanskesjuka i Gauldalen.

Artikkelen er et pionerarbeid, og det er interessant å se hvordan samfunnet for hundre år siden forholdt seg til denne pandemien, sammenlignet med årets koronasjuke.

I alt 15000 nordmenn døde av spanskesjuka. Tretvik viser hvordan sjukdommen påvirket alle sogn i Gauldalen, inklusive Røros, Brekken, Ålen og Haltdalen.

Leif K. Bårdstu har en artikkel om Stenstrøstuggu i Ålen som ble revet og reist i Ålen Skisenter, mens Carl Oskar Halvas-Svendsen skriver om utvandringen fra Egga-gården i Haltdalen.

Boka har også to artikler om UFO-historia i Hessdalen, skrevet at Erling P. Strand fra Høgskolen i Østfold, som har hatt en fremtredende rolle i å kartlegge observasjonene i Hessdalen. Med seg har han hatt Nils Ofstad, som har skrevet to bøker om i Hessdals-ufoen.

Den dobbelte OL-gullmedaljevinneren Magnar Solberg fra Soknedal gir i boka et langt intervju om oppvekst og idrettskarriere.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...