Nea Radio

Ledigheten har økt i november

Økt ledighet Foto: Ola Bjerken

Ved utgangen av november er det 6 715 helt ledige i Trøndelag. Det er en økning på 273 personer fra oktober i år, og 2 416 flere enn det var for ett år siden. 2,7 prosent av arbeidsstyrken er nå helt uten arbeid.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 27.11.2020 kl 11:08

I tillegg er 994 personer (0,4 prosent) i et arbeidsrettet tiltak, som gir en bruttoledighet på 3,1 prosent. Det er også et betydelig antall delvis ledige: 5 348 personer, eller 2,2 prosent. Dette er imidlertid 97 færre enn i oktober.

Sammenheng med smitteverntiltak

Ledigheten har steget innenfor flere yrkesgrupper den siste måneden. Den største økningen totalt sett finner vi innenfor reiseliv og transport, og industriarbeid. I førstnevnte yrkesgruppe er det 298 flere ledige enn forrige måned. Innen industrien er det 36 flere ledige. Også innenfor butikk- og salgsarbeid, samt serviceyrker har antallet helt ledige gått opp, mens antallet delvis ledige er redusert.

– De siste smittevernstiltakene har i særlig grad påvirket aktiviteten ved flere hotell, restauranter og kulturaktører. Vi ser samtidig at det er en del virksomheter og ansatte som er rammet av koronapandemien mer indirekte, fordi folk har endret sine reise- og forbruksvaner. Men at det er en klar sammenheng mellom den siste innstrammingen, og ledighetsøkningen den siste måneden, er det ingen tvil om, sier Bente Wold Wigum, direktør i NAV Trøndelag.

23 prosent av de helt ledige og 39 prosent av de delvis ledige er permittert. 30 prosent, eller 1 078 av de permitterte, er tilknyttet transport og reiseliv. Dette er 219 flere enn det var i oktober.

Unge særlig utsatt

Ledigheten har økt i alle aldersgrupper, men den øker mest blant de unge. I aldersgruppene 30 år og under er det totalt 139 flere nye ledige denne måneden. Blant dem mellom 30 og 39 år er det 54 flere ledige, og i aldersgruppene 40 år og opp er det totalt 80 nye ledige.

– De bransjene som er hardest rammet av koronakrisen, er også de med flest unge ansatte. For mange av bedriftene vil det ta lang tid å komme tilbake igjen, og en del vil ikke greie det. Det er derfor viktig for oss å si at de som nå er uten jobb og usikre på framtiden sin, må se seg om i arbeidsmarkedet etter andre muligheter. Om du ikke har den kompetansen som kreves, bruk tiden til å studere, og lær deg noe nytt. Og vet du ikke hva du skal bli, kan du få hjelp av Karrieresenteret, sier NAV-direktøren.

– Det er flere tilbud rundt om nå. For eksempel hvis du er ledig og mangler vitnemål eller fagbrev, gir fylkeskommunen støtte til å fullføre videregående. Dersom du trenger hjelp til å komme i arbeid, har også vi i NAV mange tiltak og virkemidler, sier Wigum.

I november ble det registrert 2 649 ledige stillinger i Trøndelag, det er en nedgang på 2 prosent per virkedag sammenlignet med i fjor. Det ble utlyst flest jobber innenfor helse, pleie og omsorg, med 839 stillinger.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...