Nea Radio

Opprørt over sjokkbildene:

– Jeg skjønner ikke at det går an

Debatten om dyrevelferd i griseproduksjon

Kosegris: – Klør du litt på purka en gang om dagen, får du medgjørlige dyr, sier grisebonde Jens Nicolay Jenssen. Foto: Anne Gundersen

Grisebonde Jens Nicolay Jenssen mener det nesten er umulig å drive uforsvarlig griseproduksjon i Norge.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 09.06.2021 kl 14:11

– For meg er det helt ubegripelig. Selv har jeg veterinærtjenesten på besøk to ganger i måneden. I tillegg har jeg kontroll av hvert enkelt individ for å få til helsegrisgodkjenning, sier Jens Nicolay Jenssen som driver griseproduksjon i Hommelvik.

Han har problemer med å skjønne at det i det hele tatt er mulig å ikke etterleve regelverket for dyrevelferd.

– Jeg lurer rett og slett på hvor veterinærtjenesten og mattilsynet er når det gjelder gårdene det er snakk om.

Jens viser stolt rundt i det velholdte fjøset. Der er det fødeavdeling, smågrisavdeling og avdeling for slaktegris. Grisene kommer løpende når han kommer inn, ivrige etter å få kos.

– Når du er bonde er du vant med å jobbe med naturen. Grisen har spesielle behov. Den skal ha nok og riktig mat, nok vann, sagmugg, rotemateriale og nok plass. Dersom du tilfredsstiller disse behovene får du et godt grisemiljø.

Mange mener likevel at selv om regelverket overholdes til punkt og prikke, så er det ikke naturlig for grisen å oppholde seg innendørs i binger.

– Ja, jeg ser den. Men om vi skal ta den debatten på gris må vi ta debatten på alt dyrehold. Det inkludert også kjæledyr.

Saken fortsetter under bildet:

Fødeavdelingen: Nyfødte griseknoer ligger på sagmugg under varmelamper. Varmen i gulvet holder 30 grader og mamma er i betryggende nærhet. Foto: Anne Gundersen

Klø purka

Ei purke med smågriser grynter høylytt når han nærmer seg, likevel får Jens komme inn i bingen for å godprate og kose litt. Jens forklarer at det er stor forskjell på personligheten hos dyra.

– Hun her har et veldig sterkt morsinstinkt. Sånn er det med de dyra som er mest oppegående og det er jo bra, filosoferer han.

– Om du klør og koser på purka en gang om dagen, så får du igjen for det. Da får du medgjørlige dyr. Du kan ikke være grisebonde og ikke trives med jobben. Du må jo ha et engasjement og interesse for faget.

Saken fortsetter under bildet:

Barnehagen: Etter noen uker flyttes grisungene over i smågrisavdelingen. Her har de god plass til å leke og det er en viss kontakt mellom kohortene. Foto: Anne Gundersen

– Næringa har tatt grep

– Vi har et godt regelverk for dyrevelferd i Norge, mener statssekretær for landbruks- og matdepartementet, Widar Skogan (KrF).

– Men til syvende og sist er det bondens ansvar å overholde regelverket. Vi må aldri komme dit at dette ikke er tilfelle, sier statssekretæren.

Han sier videre at slakteriene følger opp og melder fra om skader på dyr.

– I tillegg så er det lovfestet at ansvarlige for hver grisebesetning skal gjennomføres kurs i dyrevelferd.

I følge Widar Skogan har næringa har tatt grep.

– Vi er i positiv utvikling, men vi skulle selvsagt ønske at vi slapp å se bilder som dem vi nå har sett.

Ny stortingsmelding

Landbruks- og matminister, Olaug Bollestad, har sagt at arbeidet med en ny stortingsmelding om dyrevelferd nå settes i gang.

– En stortingsmelding på dette området ble sist lagt fram for 20 år siden og i løpet av disse årene er det gjort en rekke endringer i regelverket. Derfor er det viktig å nå gjøre en ny oppsummering og på den måten kunne ha en offentlig debatt som bygger på et faktisk grunnlag, mener han.

– I tillegg besluttet Mattilsynet for en tid tilbake å gjennomføre en runde med oppsyn, hvor de skal besøke 600 av drøyt 2000 besetninger. På den måten vil man få et bedre bilde av hvordan det står til i norsk svinenæring, avslutter Widar Skogan.

Hør intervjuet med Jens Nicolay Jenssen i avspilleren under:

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...