Nea Radio

Lavere sykefravær, spesielt blant unge

NED: Ledighetstallene går ned i Trøndelag. Røros er en av kommunene med lavest ledighet. Foto: Marit Langseth

Sykefraværet i Trøndelag var på 5,1 prosent ved utgangen av 2. kvartal. Det er mer enn seks prosent lavere enn samme kvartal i 2017.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sykefraværet i Trøndelag ligger litt over landsgjennomsnittet, men samtidig er nedgangen større enn gjennomsnittet.

- Sykefraværet går ned i to av tre kommuner i Trøndelag, og det er spesielt gledelig å se at legemeldt fravær synker mest blant de unge under 30 år, altså den gruppen som er ny i arbeidslivet, sier regiondirektør i NAV Trøndelag, Bente Wold Wigum.

Fortsatt lavest fravær hos menn

Sykefraværet for kvinner er på 6,7 prosent, en nedgang på 6,6 prosent. Menn har et sykefravær på 3,7 prosent, en nedgang på 5,3 prosent. Sykefraværet for kvinner går ned i alle aldersgrupper unntatt 65-69 år. Nedgangen gjelder også for menn med unntak av de mellom 60-64 år.

Lavere fravær i de store næringene

Helse- og sosialtjenester og bygge- og anleggsvirksomhet er blant de store og tunge bransjene i Trøndelag som opplevde en stor nedgang i sykefraværet. Her er nedgangen på rundt 7 prosent fra i fjor.

- En stor andel av jobbene innen bygg og anlegg er besatt av den yngste delen av arbeidsstokken i Trøndelag og er derfor en stor bidragsyter til at sykefraværet går ned blant arbeidstakere under 30 år, sier Wigum.

POSITIV utvikling. Bente Wold Wigum er regiondirektør i Nav Trøndelag Foto: Nav

Store utslag i små kommuner

Sykefraværet går ned i 31 kommuner i Trøndelag, mens det øker i 16 av kommunene. Sykefraværet er høyest i Roan med 7,5 prosent, etterfulgt av Grong med 7,1 prosent. Det aller laveste sykefraværet finner vi i Snåsa med 3,2 prosent og Røros med 3,6 prosent.

Sykefraværet for 2. kvartal økte mest i Grong og Rørvik med 28 prosent fulgt av Leka med 25 prosent.

- På grunn av et relativt lavt antall sysselsatte sammenlignet med de største kommunene, gir en økning eller reduksjon i antall sykemeldte i kommuner som Grong, Rørvik og ikke minst Leka, store svingninger i sykefraværsprosenten, påpeker Wigum.

Størst nedgang i Snillfjord

Grong, Rørvik og Leka har 1.168, 2.255 og 273 sysselsatte innbyggere, mens Steinkjer til sammenligning har 10.337 og Trondheim 100.027 sysselsatte.

Størst nedgang har Snillfjord med 30 prosent fulgt av Namdalseid og Orkdal med en nedgang på henholdsvis 28 og 26 prosent.

Når vi ser landet som helhet er det stor variasjon mellom fylkene. Oslo ligger lavest med 4,1 prosent, Trøndelag har femte lavest, og de tre fylkene lengst nord ligger alle i toppen av sykefravær – Nordland høyest med 5,8 prosent.

Utvikling i sykefraværet i de fem største kommunene:

· Trondheim 4,6 ned 3 prosent

· Stjørdal 5,7 ned nesten 6 prosent

· Steinkjer 5,5 ned 15 prosent

· Levanger 4,9 ned 6,3 prosent

· Melhus 5,3 ned 12 prosent

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...