Nea Radio

Nea Radio

Lavere sykefravær i Røros kommune

IA-UTVALGET: Fra venstre: Frode Strickert, hovedtillitsvalgt, Siw Rognes Kokkvoll, hovedverneombud, Gøril Bromstad, NAV Holtålen og Røros, Ragnhild Dåsnes, IA-rådgiver NAV arbeidslivssenter, Alfhild Myre, virksomhetsleder Glåmos Oppvekstsenter, Kjersti Forbord Jensås, kommunalsjef og Christian Eidsvåg, BHT(Bedriftshelsetjenesten). Personalsjef Sindre M. Oterhals var ikke tilstede da bildet ble tatt. Foto: Røros kommune

I motsetning til mange andre har Røros kommune hatt synkende sjukefravær de siste åra. - Godt samspill mellom partene og ny organisasjonsmodell er medvirkende årsaker, skriver kommunen på sine hjemmesider.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Røros kommune hatt altså hatt synkende sjukefravær de siste åra. - Godt samspill mellom partene og ny organisasjonsmodell er medvirkende årsaker, skriver kommunen på sine hjemmesider. En av virksomhetene som virkelig har fått resultater av systematisk arbeid med sykefravær er hjemmebaserte tjenester som har gått fra et sykefravær på 10 prosent til i overkant av 4 prosent.

Nedgangen fra 2016 til 2017 var på hele 2,33 prosentpoeng og det totale sykefraværet for Røros kommune i 2017 endte på 5,96%. Det gjennomsnittlige sykefraværet for kommunal sektor i 2016 var på hele 9,7 prosent

Omstillingsarbeid og gode samarbeidsprosesser har gitt resultater

Politisk og administrativ ledelse har vært tydelige på at Røros kommune skal ha økt fokus på sykefraværsarbeid. Som del av dette er det utviklet et godt samspill mellom partene i organisasjonen som er medvirkende årsak til et synkende sykefravær. En annen medvirkende årsak til den positive utviklingen i sykefraværet, er overgangen til en ny organisasjonsmodell, to-nivåmodellen.
Den nye organisasjonsstrukturen har ett ledernivå mindre. Dette minsker avstandene i organisasjonen ved at leder kommer tettere på medarbeiderne sine og rådmannen og hans stab kan enklere strukturere IA-arbeidet (Inkluderende Arbeidsliv) i samhandling med lederne og andre ute på virksomhetene. I tillegg viser erfaring fra omstillingsprosesser i andre organisasjoner at sykefraværet kan gå ned i omstillingsperioden, forutsatt at medvirkningen har vært god, heter det i ei pressemelding fra Røros kommune.

Hjemmebaserte tjenester

En av virksomhetene som virkelig har fått resultater av systematisk arbeid med sykefravær er hjemmebaserte tjenester som har gått fra sykefravær på 10 prosent til i overkant av 4 prosent. Tett oppfølging fra avdelingsledere, sosiale sammenkomster og fokus på at arbeidsmiljø er et felles ansvar for ansatte, tillitsvalgte og arbeidsgiver har vært suksessfaktorer.

Lederutvikling og kompetanseheving

Røros kommune satser på kompetanseutvikling. I den nye organisasjonsstrukturen, ble det opprettet nye roller som virksomhetsledere. Virksomhetslederne har gjennomført et omfattende lederutviklingsprogram i samarbeid med Høgskolen i Innlandet og Lederskap as. Programmets første modul som var på to år ble fullført høsten 2017. Programmet som er finansiert med utviklingsmidler fra KS (kommunesektorens organisasjon), videreføres fra og med våren 2018 ved at virksomhetslederne går over i modul 2 mens avdelingslederne nå starter opp modul 1. Formålet med lederutviklingsprogrammet er å utvikle kompetente og trygge leder.

Eget IA-utvalg og seminarrekke med fokus på sykefravær

Første tertial 2017 gjennomførte vi også en seminarrekke med fem samlinger hvor temaet var sykefraværsoppfølging. Her deltok alle ledere med personalansvar, tillitsvalgte og verneombud. Prosjektet ble startet av IA-utvalget (se bildet øverst i artikkelen) som består av representanter fra rådmannen inkl. virksomhetsledere, tillitsvalgte, hovedverneombud, NAV lokalt, NAV arbeidslivssenter og BHT (Bedriftshelsetjenesten as). IA-utvalget har en viktig rolle i systematiseringen av kommunens arbeid på dette området, blant annet med lederstøtte og kompetansehevende tiltak. Seminarrekken var en del av dette. NAV arbeidslivssenter og Bedriftshelsetjenesten stod sammen med Røros kommune ansvarlig for det faglige innholdet. Vi fikk veldig gode tilbakemeldinger fra deltakerne på denne seminarrekken. Vi tror at lederutviklingsprogrammet og seminarrekken har skapt større trygghet i rollen som leder og bedre kvalitet på sykefraværsoppfølgingen i Røros kommune. Dette sammen med økt trygghet i rollen og bedre rolleforståelse for både verneombud og tillitsvalgte har medvirket til en bedre relasjon mellom partene i organisasjonen og dermed gitt økt følelse av trygghet også for medarbeidere, heter det i pressemeldinga.

Strategisk arbeid med tilhørighet og intern kommunikasjon

I 2017 ble både arbeidsgiverstrategien og kommunikasjonsstrategien ferdigstilt. Hele organisasjonen medvirket i arbeidet med disse to strategiene og det var prosesser med bred involvering fra medarbeidere og tillitsvalgte. Tiltakene i strategiene er spesielt fokusert mot å styrke intern kommunikasjon og tilhørighet til Røros kommune som organisasjon og som arbeidssted. At tiltak for bedret intern kommunikasjon og tilhørighet er forankret i strategier er spesielt viktig fordi å holde et lavt sykefravær er et kontinuerlig arbeid som krever langsiktighet og tett oppfølging. Vi har også tro på at systematisk arbeid og god ledelse er særlig viktige faktorer. I tillegg spiller arbeidsmiljøgruppene en viktig rolle.

Selv om vi har hatt en svært positiv utvikling i sykefraværet, er vi bevisst at vi fremdeles har noen utfordringer og at det ikke er en garanti for at fraværet holder seg lavt. Arbeidet med sykefravær er en kontinuerlig prosess som krever at vi forsetter arbeidet med å utvikle partsamarbeidet og organisasjonen. Et lavt sykefravær er ikke selve målet. Målet er et godt arbeidsmiljø og muligheten til å levere gode kommunale tjenester av høy kvalitet, skriver kommunen i ei pressemelding.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter Vis flere

Stanset med usikret last i Selbu

Stanset med usikret last i Selbu

En bilfører er anmeldt for å kjøre med usikret last. Føreren hadde heller ikke førerkort for henger.

Brann i boligkompleks i Stjørdal sentrum

Brann i boligkompleks i Stjørdal sentrum

Politiet utelukker ikke ildspåsettelse

Politiet utelukker ikke at brannen som brøt ut i et boligkompleks i Stjørdal sentrum i morgentimene kan være påsatt. Brannvesenet har nå kontroll.

Billigere og bedre utvalg i Sverige

Billigere og bedre utvalg i Sverige

Vareutvalget er bedre og prisene lavere i svenske dagligvarebutikker, men utvalget av varer vokser raskere i Norge. Det viser en ny rapport som har kartlagt både utvalg og prisnivå i dagligvaremarkedet.

- Ikke gå i sporet!

- Ikke gå i sporet!

Årlig registreres flere nesten-påkjørsler av fiskere som går i jernbanesporet i Gauldalen. - Vi har ingen å miste, så vi ber om at dere tar dette på alvor og tar vare på egen sikkerhet, sier Torstein Rognes, daglig leder i Gaula Elveeierlag.

Enda en bjørn skutt i Selbu

Enda en bjørn skutt i Selbu

En hannbjørn på 71 kg ble skutt ved Slindvatnet i Selbu torsdag ettermiddag. Det er den andre denne uka.

Verdens vakreste sjøreise?

Verdens vakreste sjøreise?

Hurtigruten langs Lofoten? Prøv heller Essand 4 på Essand og Nesjøen!

Siste nytt i Røros/Holtålen Vis flere

Han leder musikken

Han leder musikken

Det er ingen hvem som helst som er musikalsk leder når årets utgave av Elden går av stabelen, men noe sitter nok fortsatt i fingrene etter fjoråret.

Ferie med mening

Ferie med mening

Ferie med mening arrangeres ved Unicare Røros for aller første gang, og torsdag mottok de en fin gave fra Luftkrigsskolen.

I aksjon på Slegghaugan for 25. gang

I aksjon på Slegghaugan for 25. gang

Det er omtrent 300 år siden de 10 000 svenske soldatene med general Armfeldt i spissen ble sendt mot Trondheim for å ta over Norge. Den gang ble et hundretall av soldatene sendt til Røros, og historien utspiller seg også i år igjen på Slegghaugan når den 25. utgaven av Elden settes opp.

Hvem savner denne?

Hvem savner denne?

Hund funnet ved Øyungsveien

Unge holtålinger – kommunens framtid

Unge holtålinger – kommunens framtid

Leserbrev fra ungdomskandidater i Holtålen Ap.

Hærverk på politibil på Røros

Hærverk på politibil på Røros

Nå vil politiet ha tips fra publikum.

Siste med #NyheterVis flere

Stanset med usikret last i Selbu

Stanset med usikret last i Selbu

En bilfører er anmeldt for å kjøre med usikret last. Føreren hadde heller ikke førerkort for henger.

Brann i boligkompleks i Stjørdal sentrum

Brann i boligkompleks i Stjørdal sentrum

Politiet utelukker ikke ildspåsettelse

Politiet utelukker ikke at brannen som brøt ut i et boligkompleks i Stjørdal sentrum i morgentimene kan være påsatt. Brannvesenet har nå kontroll.

Bjørnejegere skjøt hund

Bjørnejegere skjøt hund

Uhell førte til at en hund som deltok i bjørnejakta i Selbu denne uken ble skutt og drept.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...