Nea Radio

Lav vannstand i Aursunden skaper utfordringer

– Aursunden tømmes for vann, og det skaper utfordringer for både fiskere og båteiere, sier Bjørn Sandnes ved Rørosfisk AS. Foto: Marit Manfredsdotter

Lav vannstand i Aursunden stopper ikke sikfiskeren Bjørn Sandnes. - Men lite vann og høy temperatur i sjøen gjør arbeidet mer krevende.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 27.07.2018 kl 02:07

I 2011 anslo NINA (Norsk institutt for naturforskning) at det var om lag 140 tonn sik i Aursunden. Men etter fem år med kontinuerlig fiske hver sommer, er det tatt opp 150 tonn sik.

Daglig leder Bjørn Sandnes ved Rørosfisk AS mener det fortsatt er mye sik igjen i innsjøen, og arbeidet med å gjøre Aursunden til et fiskeeldorado fortsetter.

Svært lav vannstand

Vannstanden i Aursunden er nå langt under normalen. Årsaken er den tørre sommeren og økt tapping for å sikre strømforsyningen til Røros, Os og deler av Tolga I forbindelse med ombygging av Eidsivas kraftlinje fra Tynset og nordover.

Aursunden er i nå ferd med å nå minste regulerte nivå, og det skaper utfordringer for fiskerne.

Påvirker fisket

– Jeg har full forståelse for at E-verket må ta grep for å produsere strøm. Men den lave vannstanden fører også til at det nå er svært grunt i sjøen, og det kan by på utfordringer for båteierne. De høye temperaturene i vannet påvirker også fisket og kvaliteten på fisken negativt, sier Sandnes videre.

Men han ser likevel optimistisk på situasjonen.

– Det femårige projektet som har gått ut på å fiske ut sik i Aursunden ble avsluttet høsten 2017. Men med støtte av Glommen og Laagens Brukseierforening og Aursundsjøens Fiskeforening fortsetter vi arbeidet med å gjøre innsjøen attraktiv for sportsfiskere samtidig som vi legger til rette for et aktivt næringsfiske, sier Sandnes.

Foto: Marit Manfredsdotter

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...