Nea Radio

– Landbasert vindkraft er ikke grønn

Gammeldags: Tommy Reinås i MDG mener at landbasert vindkraft er gammeldags og ødeleggende for miljøet. Foto: Anne Gundersen

Tommy Reinås og MDG mener at landbasert vindkraft er gammeldags. – Dette er enkelt og greit et jag etter å bygge profitt.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 09.01.2019 kl 17:01

MDG, med fylkestingsrepresentant og gruppeleder Tommy Reinås i spissen, motsetter seg utbyggingen av fire nye vindkraftverk i Trøndelag.

– Vi er inne i det grønne skiftet og Co2-utslippene skal reduseres kraftig innen 2050. Om vi nå bruker de neste 30 årene på å bygge ned det vi har igjen av natur, vil dette arbeidet være forgjeves, mener Reinås.

– Landbasert vindkraft er gammeldags. Vi ser at solenergi er mer energieffektivt enn for eksempel kullkraft og vi får varmere og våtere vær, noe som fører til at vannkraft blir stadig mer effektivt. Landbasert vindkraft er det minst skånsomme alternativet vi kan velge når det gjelder produksjon av energi, så her er det viktig å tenke seg godt om.

Saken fortsetter under lydklippet

Foto: Anne Gundersen

Reindrifta

Reinås mener at artsmangfoldet svekkes vesentlig som følge av inngrepene i naturen landbaserte vindkraftverk fører med seg.

– Vi vet at skader fra vindturbinene fører til sterkt reduserte fuglebestander. I tillegg kommer det som påføres reindrifta. Vi proklamerer gjerne i festtaler at vi skal ivareta urbefolkningen i Norge. Men før jul kom FNs rasediskrimineringskomite med en anmodning om å stoppe anleggsarbeid i Storheia, nettopp av hensyn til reindrifta. Folk i Norge er opptatt av levekårene til den amerikanske urbefolkningen, men vår egen urbefolkning ser vi bort fra. Når man fjerner grunnlaget for reindrift, raserer man levegrunnlaget for vår urbefolkning.

246 år igjen

I følge Reinås blir det en forenkling å si at anleggsarbeidet som må til for å etablere vindparkene har en grad av midlertidighet.

– Når man først har rasert natur, så er den rasert. Vi har svært lite uberørt natur igjen og vi mister 100 arter hver eneste dag på grunn av menneskelig aktivitet. Det vil si at vi utrydder 36 500 av totalt 9 millioner arter i året. Et enkelt regnestykke sier oss dermed at om 246 år er alt liv utryddet på jorda. Dette er ikke dramatisering, dette er fakta, forklarer han.

Grønn parole

Reinås reagerer på det han kaller den grønne parolen han mener politikk og næringsliv skjuler seg bak i jakten på profitt.

– Som grønn politiker kan jeg si at landbasert vindkraft ikke har noe med grønn energi å gjøre, og heller ikke med grønn politikk. Norge har et overskudd av fornybar energi og dette overskuddet eksporteres hvert år. Utbygging av landbasert vindkraft baserer seg på en gammeldags veksttankegang de store partiene i Norge er tilhenger av. Men i dag sitter vi inne med så mye kunnskap om hvordan vi skal forvalte sårbar natur, at ingen kan si at man ikke vet hvordan vi skal ta vare på det vi har igjen. I følge Reinås ligger framtiden i selvforsyning av energi.

– Solcelle-revolusjonen gir oss tilgang på den utrolige energimengden sola produserer. Enten det gjelder enkeltbygg eller hele byer, kan fremtiden være selvforsynt. Det er slik vi i MDG ser energiproduksjonen i framtiden.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...