Nea Radio

Årets vakreste eventyr?

Laksefisket er igang

Tradisjoner: Far og sønn Gunnar og Kristoffer Fordal er sjette og syvende generasjon laksevertskap på Nord Kringen går i Flornes. Foto: Anne Gundersen

Den første gruppa glade fiskere har ankommet Nord Kringen gård.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Trønderske elver trekker vanligvis folk fra hele verden. Både i fjor og i år dreier det seg først og fremst om norske gjester på Nord Kringen gård, men det tradisjonsrike laksebruket har likevel fullt belegg gjennom hele den kommende sesongen. Og gjestene har alle det til felles at de jakter på Stjørdalselvas sølv; laksen.

Tradisjoner

– Kona mi og jeg har drevet bruket siden slutten av 1970-tallet, men familien har vært her siden midten av 1800-tallet, forteller Gunnar Fordal. Nå har syvende generasjon, Kristoffer Fordal, tatt over.

– Jeg har bodd både i Trondheim og Oslo i mange år, men når du vokser opp et sted som dette så får du det inn med morsmelka at du skal ta over, smiler den nåværende "lakselorden".

Familien nøt godt av at den engelske overklassen oppdaget gleden de norske lakseelvene hadde å by på.

– Da britene først kom til Trøndelag hadde de med seg alt de trengte av proviant og utstyr. Etter hvert tok Kjeldsberg over som leverandør av mat og drikke. Det er derfor Kjeldsberg er britisk konsulat i dag, sier Gunnar og gir med det et lite glimt inn i det som er en omfattende og spennende historie.

Lang natt

På tunet har årets første gruppe laksefiskere samlet seg til frokost i sola, etter å ha tilbragt det meste av sesongens første natt i elva.
JP Lervåg har utnevnt seg selv som mediaansvarlig for guttegjengen og han innrømmer at det var dårlig stemning for å legge seg kvelden før og at natta nå begynner å bli i lengste laget.

– Den første flua havnet i elva nøyaktig ved midnatt. Klokka 2.30 var den første laksen under kjøring, men den glapp.

Det gjør ikke så mye. De har massevis av tid igjen på Nord Kringen gård.

– Vi har vært på lakseåpning i mange år. Det er andre gangen vi er her og det tror jeg vi kommer til å fortsette med, sier JP.

Faste gjester

– Vi er heldige som har mange gjester som kommer tilbake år etter år. Enkelte grupper har vært her i over 40 år og det er utrolig hyggelig å få treffe alle disse trivelige folka gang på gang, sier Kristoffer.

Nord Kringen gård er fullbooket for sesongen nå, men enkelte usikkerhetsmomenter finnes.

– Vi har noen svenske grupper som etter planen skal komme litt utover i sesongen. Derfor er vi spente på hvordan det blir med vaksinepass og den slags og håper at vi kan få lov til å ta i mot den.

I trygge hender

Gunnar syntes det er godt å se at familiebedriften blir i vare tatt av en ny generasjon.

– Det er veldig betryggende å se at Kristoffer følger i fotsporene både jeg og de tidligere generasjonene har lagt.

Laksebruket er livsnerven i familien og de har fotografier fra helt tilbake til 1800-tallet da britene utgjorde brorparten av gjestene.

– Det var ikke hvem som helst som gikk rundt med fotoapparat på den tiden, så det er flotte minner å ha, sier Gunnar mens gjestene pakker bort frokosten og tar kveld.

Hør intervjuet fra Nord Kringen gård i avspilleren under:

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...