Nea Radio

8. mars:

Kvinnedobling i Akademikerne

8. mars:vDen internasjonale kvinnedagen. Foto: Arkiv

Snart har hovedorganisasjonen like mange kvinnelige medlemmer (46 pst) som mannlige (54 pst).

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

På femten år har antallet kvinnelige medlemmer i Akademikerne mer enn doblet seg. Andelen kvinner i privat sektor har økt fra 26 prosent i 2006 til 36 prosent i 2021. Hovedorganisasjonen for masterutdannede har det siste året vokst med fem prosent og har nå mer enn 231 000 medlemmer, viser nye tall.

- Kvinner har inntatt utdanningsinstitusjonene. Det er flott å se at vi rekrutterer blant begge kjønn, og at kvinneandelen øker både i privat sektor og i tradisjonelt mannsdominerte foreninger og utdanningsretninger, sier Akademikernes leder Kari Sollien.

Snart har hovedorganisasjonen like mange kvinnelige medlemmer (46 pst) som mannlige (54 pst). For 15 år siden var to av tre medlemmer menn. Andelen kvinner i privat sektor har økt fra 26 prosent i 2006 til 36 prosent i 2021. I offentlig sektor er veksten fra 44 til 57 prosent i samme tidsrom.

Viktig med like muligheter

Av medlemstallene går det også frem at antall kvinner i fjor passerte menn i Legeforeningen. I Naturvitere er menn i knapt flertall, mens en av tre teknologer i Tekna og fire av 10 sivil- og samfunnsøkonomer i Econa og Samfunnsøkonomene nå er kvinner.

- Jeg er opptatt av at begge kjønnene har like muligheter i yrkeslivet. Når kvinnene inntar tradisjonelt mannsdominerte yrker tyder det på at kvinner ser flere valgmuligheter. Det er bra for likestillingen, det er bra for arbeidslivet som blir mer mangfoldig og flere talenter får utfolde seg, sier hun.

Noen foreninger opplever nå stor kvinnedominans. Knapt tre av ti medlemmer i Psykologforeningen er menn, i Samfunnsviterne er knapt en av tre menn. I Veterinærforeningen er kun en av fem menn, for femten år siden fordelte kjønnene seg likt.

- Mangfold i arbeidslivet er viktig, og det er uheldig om det blir stor dominans av ett kjønn. Vi trenger for eksempel mannlige rollemodeller i skolen og psykologer av begge kjønn, sier Sollien.

I Akademikerne styre består av fire kvinner og tre menn. Halvparten av topplederne i Akademikernes medlemsforeninger er kvinner.

- Jeg er glad begge kjønnene er godt representert i toppledelsen i Akademikerne. Det skulle bare mangle egentlig, sier hun.

Stor medlemsvekst

Akademikerne har vokst med mer enn 11 000 medlemmer i løpet av fjoråret og har nå 231 000 medlemmer. Sollien er fornøyd med veksten.

- Medlemsforeningene våre er både fagforeninger og faglige foreninger. Å være organisert gir både et faglig felleskap, og trygghet og fordeler for den enkelte i arbeidslivet. Det gleder meg at dette blir verdsatt, sier Sollien.

- Koronakrisen har vist hvor viktig fagforeningene og gode tillitsvalgte er for å sikre trygghet i usikre tider. Det tror jeg mange har fått øynene opp for, sier avslutter hun.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...