Nea Radio

Nea Radio

Kutt i eiendomsskatten

EIENDOMSSKATT: Tydal kommune vedtok å innføre utvidet eiendomsskatt. Foto: Andreas Reitan

Huseiernes Landsforbund er fornøyd med at den nye regjeringsplattformen til H, FrP og V slår fast at eiendomsskattesatsen skal settes ned med to promille, men vil fortsette å jobbe for ytterligere reduksjon og avvikling av skatten.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

I regjeringsplattformen står det klart at folks hjem og fritidsbolig ikke skal være skatteobjekter. Det slås fast at eiendomsskatten er en usosial form for skatt som rammer uavhengig av betalingsevne.

- Vi er glad for retningsskiftet, og det er et skritt i riktig retning for landets boligeiere. Men det er viktig å huske på at dette vedtaket på ingen måte er en garanti for at alle boligeiere får lavere eiendomsskatt, så vi vil fortsette å jobbe for en avvikling av eiendomsskatten, sier generalsekretær Morten Andreas Meyer.

Steg i riktig retning

Siv Jensen fastslår at arbeidet med å kutte eiendomsskatten starter nå. Hus og hjem skal ikke være et skatteobjekt for folk flest, og nå skal altså eiendomsskatten for vanlige folk ned. Det er langt unna lovnadene de gikk til valg på om å fjerne eiendomsskatten, men dette er positive endringer som kan bidra til at vi kommer dit.

- Vi mener også at eiendomsskatten er grunnleggende urettferdig og usosial fordi den ikke tar hensyn til betalingsevne, inntekt, formue og lånegrad. Velferdssamfunnet bygger på et stort spleiselag hvor skatt er et viktig bidrag, og det er vi innforstått med, men ikke alle skatteformer er egnet, sier Meyer.

I dag kan skatten settes helt opp til 7 promille av eiendomsverdien, men en ny makssats på 5 promille vil tvinge mange kommuner til å kutte eiendomsskatten fremover.

Samtidig blir det innført en obligatorisk regel med tak på verdsettelsen i eiendomsskatten for boliger og fritidsboliger. Dette gjennomføres slik at det årlige inntektstapet for den enkelte kommune ikke blir for stort, men samtidig slik at flest mulig får redusert eiendomsskatt.

SSB-tall viser at det i 2017 var 68 kommuner som hadde en skattesats over 5 promille på boliger og fritidsboliger.

- Det er bra at kommunenes mulighet til å kreve inn eiendomsskatt reduseres ved å sette ned maksimal eiendomsskattesats med minimum 2 promille for boliger og fritidsboliger. Det betyr at det er rundt 70 kommuner som får kutt i eiendomsskatten, men vi må ikke glemme at det likevel er mange i de andre kommunene som kan risikere at eiendomsskatten blir satt opp, sier Meyer.

Huseierne vil fortsette å jobbe for landets boligeiere, og følge med på at kommuner ikke bruker smutthull for å øke eiendomsskatten.

- I tillegg er det ikke sagt noe om når denne reduksjonen skal være gjeldende fra, så vi ser frem til å få en avklaring på dette, sier Meyer.

Redusert takt

I regjeringens forslag til statsbudsjett som ble lagt frem i oktober i fjor, ble også kommunenes muligheter til å øke eiendomsskatten begrenset.

Regjeringen reduserte grensen for hvor mye kommunene kan øke eiendomsskatten med årlig. Tidligere kunne den økes med 2 promille, men grensen ble foreslått endret til 1. Endringen sørger for at de kommunene som ikke har høyeste sats på skatten får en lenger omstillingsperiode, siden den ikke kan økes like fort som før.

I tillegg senkes grensen for hvor mye kommunene kan kreve inn i eiendomsskatt det første året de innfører den, fra 2 til 1 promille.

Siden det da ikke ble foreslås kutt i selve eiendomsskatten eller avvikling, så betydde endringen lite for boligeiere i de kommunene som allerede har høyeste skattesats. Nå når makssatsen settes ned, vil det altså kuttes. Boligeiere i rundt 70 kommuner vil få nedsatt eiendomsskatt.

- Regjeringen foreslår dessverre ikke en avvikling, men det er likevel et skritt i riktig retning når regjeringen begrenser kommunenes mulighet til å øke den forhatte skatten, i tillegg til at makssatsen settes ned med to promille, avslutter Meyer.

(NTBinfo)

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...