Annonse
Nea Radio

Øyet som ser:

Kunstfestival på Midtsandtangen

Magisk univers: Bjørg Eigard jobber med trådgrafikk, og bruker symaskin på forskjellige medier. Foto: Bjørg Eigard

I år arrangeres Lys & Refleks for 9. gang. Denne gangen har Bjørg Eigard med seg fotograf Erlend B. Enger som elsker å klatre i trær.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Annonse

– Jeg har kjent til Erlend B. Enger siden 80-tallet, da han var medlem av fotoklubben i Hommelvik. Klubben var veldig aktiv, men hans bilder utmerket seg med å være svært kunstneriske.

Bjørg forteller at Enger har en helt egen pasjon for å klatre i trær.

– Som kunstner har han spurt seg selv om det er noe han kan ta bilder av. Dette har ført til at han i tre år har jobbet med prosjektet han kaller Selfies i trær, og denne serien med bilder er noe av det vi stiller ut i år.

Saken fortsetter under bildet:

Pasjon: Erlend B. Enger elsker å klatre i trær. Det har han funnet ut at han kan ta bilder av, og resultatet er serien Selfies i trær. Foto: Erlend B. Enger

Velger utradisjonelt

Bjørg Eigard sier at hun er redd for å stagnere som kunstner.

– Jeg må sørge for at det ikke skjer. Derfor velger jeg å samarbeide sammen med mennesker som jobber annerledes enn meg, kunstnere som vekker noe i meg.

Det er for øvrig ingen ting tradisjonelt ved måten Bjørg jobber på. Hun kaller teknikken trådgrafikk, og beskriver det som frihåndstegning med en helt vanlig symaskin.

– En kan fort tro at ettersom jeg jobber med tråd, så må mediet jeg syr på være tekstiler. Men også andre materialer er spennende å bruke, for eksempel metall eller papir. Og på samme måte som Erlend spør seg selv om han kan fotografere det at han klatrer i trær, så spør jeg om jeg kan sy på dette?

Ideen bak

Bjørg ønsket å bryte ned tersklene mange kjenner på når det kommer til å gå på kunstutstilling.

– Jeg har kjent på det selv, at jeg liksom har måttet kunne så mye for å gå på kunstutstilling. Men alle vi som har sett fra vi ble født, vi kan jo masse om det å se.

Hun har dette som et tema hvert år under Lys & refleks.

– Det handler om å ikke tenke på hva vi har lyst å ha over sofaen, men å gå inn i utstillingen med undring, mener hun.

– Derfor tilbyr jeg omvisninger der jeg forteller om kunsten og om kunstneren og at vi tar oss god tid.

Dette er et tilbud hun har til folk i alle aldre, helt fra barnehagetrinnet.

I tillegg har hun en interaktiv omvisning.

– Da tar jeg for meg kunstverk jeg mener er særlig interessante og viktige at folk får sett. Så om vi skal følge sporet om at folk skal kunne forstå kunst, så må man ha ord for å beskrive hva vi ser og hva det vekker i oss. Det er med på å begynne skape en opplevelse, forklarer Bjørg Eigard, som vil at folk skal forvente noe nytt hvert år når dørene åpnes for Lys & refleks.

– For det får de!

Utstillingsåpning er lørdag fra klokken 12.00 på Midtsandtangen i Malvik. Deretter går det slag i slag med omvisninger og konserter en hel uke.

Hør intervjuet med Bjørg Eigard i avspilleren under:

Nøkkelord

Annonse