Nea Radio

Leserinnlegg:

- Kunnskapsløft for friluftsliv må til

Essand med Sylmassivet i bakgrunnen. Foto: Andreas Reitan

- Det er tverrpolitisk enighet om at friluftsliv vil få økende samfunnsmessig betydning i årene som kommer. Det øker også kravene til forskningsbasert kunnskap og behovet for en plan for hvordan offentlige myndigheter vil styrke forskningen om friluftsliv, skriver artikkelforfatterne.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 05.06.2018 kl 23:23

Nasjonalt nettverk for forskning om friluftsliv var nylig samlet på Norges idrettshøgskole, for å diskutere et økende behov for kunnskap og styrking av forskningen om friluftsliv. Nettverket er et forum for informasjonsutveksling mellom forskningsmiljøer, offentlig forvaltning og frivillige organisasjoner. På årets møtet deltok Norges Forskningsråd, Miljødirektoratet, Norsk Friluftsliv, Friluftsrådenes Landsforbund, universitets- og høgskolesektoren, forskningsinstitutter og representanter for Klima- og miljødepartementet, Kulturdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.

Økt etterspørsel etter kunnskap

Frivillige organisasjoner, offentlige forvaltning og private aktører etterspør alle kunnskap om friluftsliv som dokumenterer effekter av deltakelse, tilrettelegging og andre tiltak, om nye aktivitetstrender, verdiorienteringer og opplevelser, og om brukerkonflikter og ivaretakelse av friluftslivets naturgrunnlag gjennom arealforvaltning og samfunnsplanlegging. Videre etterspørres kunnskap om naturens betydning for økonomisk og kulturell verdiskaping; for læring, inkludering, sosial utjamning, aktive livsstiler, bedret folkehelse og miljøbevissthet.

Departementsovergripende samfunnsområde

Klima- og Miljødepartementet har ansvaret for friluftsliv, men feltet berører også andre departement. Bl.a. Helse- og Omsorgsdepartementets arbeid med ny nasjonal handlingsplan for fysisk aktivitet, og Kunnskapsdepartementets satsing på inkludering og på fysisk aktivitet i skolen. Fredag 4. mai ble det kjent at Kulturministeren øker bevilgningene til friluftstiltak for barn og unge, til tilrettelegging av stier i fjellet og hytter over hele landet. Midlene bevilges via tippemidlene som disponeres av Kulturdepartementet.

Mer støtte til frivillig arbeid for å stimulere til deltakelse blant alle grupper i befolkningen er lenge etterspurt og en utvikling nettverket gleder seg over. Det er solid dekning for å hevde at vedvarende innsats for at flere får del i mangfoldige naturopplevelser, vil gi god samfunnsmessig verdiøkning – økt trivsel, lokal tilhørighet og livskvalitet. Gapet er imidlertid stort mellom posisjonen friluftsliv ofte tillegges som "samfunnsmedisin og -lim" i offentlig politikk og debatt, og de begrensede ressurser forskningen rår over til å sikre metodisk solid dokumentasjon, ny kunnskap og nye innsikter.

Et flerfaglig og underfinansiert forskningsfelt

Forskning om friluftsliv er flerfaglig og inngår i internasjonale nettverk der høy kvalitet kombineres med samfunnsrelevans og -nytte. Forskningen finansieres via høgskolers og universiteters interne midler og stillingsressurser, og dels via Norges Forskningsråd. Oppdrag fra ulike myndighetsorgan er forbausende begrenset, gitt friluftslivets samfunnsrolle i Norge.

Relevante programmer i Norges forskningsråd har en bred og tverrfaglig tilnærming, og berører store kunnskapsfelt som naturen i et økosystemtjenesteperspektiv og det grønne skiftet. Men når friluftslivsforskning ikke etterspørres tydelig i noen forskningsrådsprogram, er faren reell for at kunnskapsfeltet ikke finansieres, og dermed ikke utvikles.

Tid for et Kunnskapsløft!

For å kunne møte samfunnets kunnskapsbehov oppfordrer representanter for frivillige organisasjoner og forskningsmiljøer våre politikere til å initiere tiltak som sikrer:

Økt forskningsinnsats, rekruttering og formidling
Økt tverrdepartemental samordning av forskningsbaserte kunnskapsbehov som tydeliggjøres i departementenes strategiplaner
Fortsatt støtte til formidlingskonferansen Forskning i friluft, som 5.–6. desember 2018 arrangeres for sjette gang i samarbeid mellom organisasjonene og forskningen

Konkret ber vi våre politikere:

Bevilge friske midler til forskning om friluftsliv – for eksempel 10 millioner årlig de neste 10 årene
Sikre forskning om friluftsliv som et klart tiltaksområde i nasjonal "Handlingsplan for friluftsliv", som er under utarbeidelse i Klima- og miljødepartementet
Sørge for at forskning om friluftsliv får en tydelig posisjon i utlysninger fra Norges forskningsråds miljøforsknings-, kultur- og samfunnsvitenskapelige programmer.
Klima- og miljødepartementet med flere oppfordres å følge opp Stortingsmeldinger, nasjonale forskningsstrategier og handlingsplaner og sikre et umiddelbart kunnskapsløft om utøvelsen av friluftsliv og hva slik deltakelse betyr for den enkelte og for samfunnet.

Forfatterne bak kronikken:

Kirsti Pedersen Gurholt og Aage Radmann, Norges idrettshøgskole, Anette Bischoff og Per Ingvar Haukeland, Universitetet i Sør-Norge, Knut Bjørn Stokke, Stian Stensland og Peter Fredmann, NMBU, Margrete Skår og Øystein Aas, NINA, Lasse Heimdal, Norsk Friluftsliv og Morten Dåsnes, Friluftsrådenes Landsforbund

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...