ANNONSE
Annonse
Nea Radio

Kulturminnefondet flyttet inn i låven

Foto: Line Lyngstad

Voksende stab krever større lokaler.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

ANNONSE
Annonse

Kulturminnefondet har adresse i Røros sentrum, men med stadig flere ansatte, har lokalene i andre etasje i Bergmannsgata 17, rett og slett blitt i trangeste laget.

– Dette er en utvidelse av de lokalene Kulturminnefondet allerede har, sier direktør i fondet, Simen Bjørgen og sikter til den gamle låven i bakgården som nå er satt i stand og tatt i bruk.

Økning i de økonomiske overføringene og i saksmengde har gjort at fondet i gjennomsnitt har utvidet bemanningen med en person i året.

– Det er stor interesse for å søke støtte og vi har vært heldige som har fått økte rammer, sier Bjørgen og innrømmer at det er en gledens dag å få flytte inn i låven.

Det var ordfører i Røros, Isak Veierud Busch,som fredag kunne klippe snora og erklære de nye lokalene offisielt åpnet.

Hvem kan søke?

På spørsmål om hva et kulturminne er og hvilke prosjekter som kan søke støtte, så svarer kommunikasjonsrådgiver i Kulturminnefondet, Monica Hägglund Langen at det er så stor variasjon at det er vanskelig å trekke fram en enkelt type kulturminne.

– Et kulturminne er spor etter all menneskelig aktivitet, så det trenger ikke være fra så langt tilbake i tid, sier hun og trekker fram at det kan gis støtte til det som er verneverdig.

– Vi får så mange søknader og det er begrensede midler vi har å dele ut, så det er ei knallhard prioritering, sier Børgen og utdyper at det ikke bare er gamle bygninger som kan få støtte til restaurering og bevaring.

Gamle biler

– Det er og historiske hageanlegg som skal settes i stand. Det er mange kulturminner knyttet til samferdsel og nå lanserer vi et prøveprosjekt med oppstart 1. januar, der vi skal prøve oss med støtte til rullende kulturminner - altså veteranbiler og andre rullende kulturminner, sier han.

Hør intervju med Simen Bjørgen og Monica Hägglund Langen, her:

Nøkkelord

ANNONSE