Nea Radio

Kulturministeren har svart på Lars Haltbrekkens spørsmål om manglende statlig støtte til Elden

Skei Grande lover å følge opp overfor Kulturrådet.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Stortingsrepresentant Lars Haltbrekken (SV) stilte denne uka spørsmål til kulturminister Trine Skei Grande (V) om hun vil ta initiativ til en endring av retningslinjene i Kulturrådet slik at teateroppsetninger med barn og unge kan få økonomisk støtte.

Nå har Skei Grande kommet med svar.

Spørsmål

Lars Haltbrekken (SV): Spelet Elden på Røros er en formidabel oppsetning som involverer svært mange barn og unge i Røros-samfunnet. Omlag 75 prosent av de som deltar er under 25 år. Da Elden skulle søke om penger fra Kulturrådet i år fikk de beskjed om at det fantes støtteordninger til teater for barn og unge, men ikke med barn og unge.

Vil kulturministeren ta initiativ til en endring av retningslinjene til Kulturrådet slik at teateroppsetninger med barn og unge også kan få støtte?

Begrunnelse

Elden har blitt satt opp på Røros i en årrekke. Spelet om Armfeldt soldater som frøys ihjel under tilbaketrekkingen fra Norge til Sverige tidlig på 1700-tallet, er svært populært og er i dag et av de største utendørsspel vi har i Norge.

Det legges hvert år ned en enorm frivillig innsats fra mange i Røros-samfunnet. Ikke minst engasjerer stykket mange barn og unge som selv deltar i oppsetningen. I tillegg er det profesjonelle skuespillere og produksjon.

Oppsetningen får i dag ikke mye offentlig støtte. De får 100 000 fra Spelfondet, 150.000 fra Trøndelag fylkeskommune og 80 000 fra Røros kommune. I tillegg bidrar næringslivet på Røros med støtte. Dette er viktig men økonomien i oppsetningen er allikevel sårbar.

Da Elden søkte om midler fra Kulturrådet tidligere i år fikk de avslag med. De fikk beskjed om at det fantes mange støtteordninger til tiltak for barn og unge men ikke støtteordninger for tiltak med barn og unge.

På Kulturrådets hjemmesider kan vi lese:

"Totalt bevilger Kulturrådet ca. 125 mill. kr årlig til kunst- og kulturtiltak for barn og unge fra en rekke ulike ordninger i Kulturfondet. Hovedvekten av Kulturrådets tildelinger til målgruppen er støtte til produksjon og formidling av kunst- og kulturvernprosjekter, samt innkjøp av bøker gjennom innkjøpsordningene for litteratur. Men Kulturrådet ønsker også å støtte samarbeidsprosjekter mellom kunstnere og barn og ungdom. Med samarbeidsprosjekter menes prosjekter der de unge gjennom samarbeid med profesjonelle kunstnere gis en frihet til selv å uttrykke seg og til å prosessere sin samtid gjennom kunstneriske uttrykk."

Ut i fra denne beskrivelsen burde det være mulig å gjøre noen mindre endringer i regelverket for tildelinger fra Kulturrådet slik at spel som Elden, som engasjerer et stort antall barn og unge i oppsetningen også kan få økonomisk støtte fra Kulturrådet. Jeg håper kulturministeren vil se på dette.

Svar fra Trine Skei Grande (V)

Trine Skei Grande: Norsk kulturråd har en rekke støtteordninger under Norsk kulturfond som ivaretar barne- og ungdomskultur, og har prioritert arbeidet med denne målgruppen de siste årene. Barn og unge er også blant rådets hovedsatsningsområder i gjeldende strategi – både som publikum og som medaktører i skapende prosesser. Prosjekter både med og for barn og unge kan søke støtte fra de fleste ordningene i Kulturfondet. Selv om en god del av Kulturrådets støtteordninger er rettet mot de profesjonelle kunstnerne, kan det også gis tilskudd til prosjekter der amatører og frivillige deltar, herunder barn og unge, når dette er begrunnet kunstnerisk ut fra prosjektets karakter.

Det er stor konkurranse om midler til produksjon og formidling på de fleste kunstområder som Kulturrådet ivaretar. En slik virkelighet fordrer at søker til enhver tid må vurdere andre finansieringskilder. Spelet Elden har etter det jeg forstår søkt midler fra Kulturfondet for 2017 og 2018, men har fått avslag fordi prosjektet ikke er blitt prioritert innenfor den aktuelle budsjettrammen. Kulturrådet anerkjenner Elden som et profesjonelt spel, og den faglige vurderingen av søknadene skal ikke være knyttet til at prosjektet også har barn som utøvere.

Det er som kjent rådet som kollegialt organ som forvalter midlene i Norsk kulturfond og beslutter tildelinger fra fondet på et kunst- og kulturfaglig grunnlag. Rådet styres etter prinsippet om armlengdes avstand og er faglig uavhengig i sitt arbeid. Rådet kan ikke instrueres (av Kulturdepartementet eller andre) når det gjelder enkeltvedtak om fordeling av tilskudd. Kulturdepartementet kan heller ikke overprøve vedtak fattet av rådet når det gjelder det kunst- og kulturfaglige skjønnet, jf. lov om Norsk kulturråd § 6. De ulike fagområder under Kulturfondet forvaltes i samsvar med retningslinjer og tildelingskriterier som er fastsatt av rådet.

Kulturdepartementet kan gjennom tildelingsbrev, stortingsmeldinger og andre relevante styringsdokumenter formidle hva som er prioriteringene i kulturpolitikken. Men det ligger ikke til meg som statsråd å gjøre endring av retningslinjene til de ulike fagområder i Kulturfondet.

Jeg vil ta initiativ til kontakt med Norsk kulturråd når det gjelder arbeidet med den kommende stortingsmeldingen om barne- og ungdomskultur. Rådet har en viktig funksjon som rådgivende organ for staten i kulturspørsmål. Jeg er opptatt av at dette viktige området som helhet skal prioriteres i de kommende årene og at statusen på formidling til barn og unge skal løftes.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...